Critiquen que la Generalitat «malbarate 795.000 EUR per a judicis» contra els expropiats de Parc Sagunt

La Unió i Asaja demanen a Ximo Puig «un punt de trobada que permeta una solució beneficiosa per als propietaris dels terrenys»

La Unió Llauradora i Ramadera i l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja)  han carregat contra la Generalitat per «malbaratar 795.000 euros per als judicis contra els expropiats» de Parc Sagunt II, els terrenys sobre els quals es projecta la gigafactoría de cel·les de bateries de PowerCo, filial de Volkswagen.

Les organitzacions agràries han criticat en un comunicat que Espais Econòmics Empresarials (EEE) haja publicat una licitació amb un valor estimat de 700.000 euros per a contractar els serveis d'assessorament i defensa lletrada davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia valencià. Segons les associacions, EEE ja ha adjudicat per altres 95.000 euros la contractació de procuradors per a aquesta mateixa «guerra judicial» en un despatx d'advocats a Madrid.

Per això, recriminen a l'Administració que vulga «quedar-se tort perquè el teu enemic es quede cec» i preferisca «gastar-se els diners públics en advocats madrilenys abans que en agricultors valencians».

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, i el secretari general de La Unió, Carles Peris, titllen de «kafkià i ridícul el teatre que està muntant l'Administració en recórrer contra la valoració del Jurat d'Expropiació, amb àmplia presència de l'Administració, i en oferir als expropiats que els defense l'Advocacia de l'Estat si decideixen no personar-se, que naturalment pagarà amb diners de l'Estat per a enfrontar-se a la mateixa Administració».

Les organitzacions agràries critiquen que EEE «ha decidit anar als tribunals a pesar que en la majoria de processos se sol tindre en compte el preu just que avala el Jurat Provincial d'Expropiació, un òrgan oficial de la mateixa Administració que gaudeix dels principis de legalitat, veracitat i encert».

A més del pressupost assignat, el sector afegeix que EEE «podria malbaratar més si contracta perits independents i, en cas de perdre els plets i ser condemnat en costes, hauria de sufragar les despeses de la defensa dels expropiats i els interessos, entorn del 10% del total litigat, derivats del retard dels pagaments durant els anys que dure el judici».

Petició a Puig

Per això, La Unió i  AVA-Asaja han adreçat una carta conjunta al president de la Generalitat, Ximo Puig en què li sol·liciten «un punt de trobada que permeta proporcionar una solució beneficiosa per als propietaris dels terrenys».

«El màxim representant de les valencianes i els valencians té una excel·lent oportunitat per a demostrar que està al nostre costat i que desitja que la iniciativa empresarial de Volkswagen siga positiva per al conjunt de la societat i no es pague a costa de la butxaca dels agricultors», han exposat.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.