Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València reedita l’obra «El joc de la pilota a València»

La Regidoria de Patrimoni de València ha reeditat l’obra El joc de la pilota a València, publicada en 1960 per Francesc Almela i Vives, en versió bilingüe i amb un extens estudi introductori a càrrec de Juan Antonio Ureña Salcedo.

Es tracta d’una manera de retre homenatge a Almela i Vives en el 120 aniversari del seu naixement a Vinaròs (Baix Maestrat). La presentació d’aquesta edició es durà a terme aquest dimarts 7, a partir de les set de la vesprada, al Trinquet de Pelai.

L’obra recull el text original en castellà publicat en 1960 i la seua traducció al valencià. L’estudi introductori situa el text en l’època i aborda l’interès amb el qual el periodisme d’aquell moment s’ocupava de l’esport de la pilota valenciana.

Almela i Vives va ser, a més de funcionari municipal, cronista de la ciutat. «La seua figura ens resulta molt pròxima; no podia haver-hi una ocasió millor de retre-li homenatge, en el 120 aniversari del seu naixement, que reeditar una obra seua sobre un tema al qual va ser aficionat tota la seua vida i que va abordar literàriament en ocasions diverses», ressalta la regidora Glòria Tello.

Es recupera així, després de sis dècades, una monografia sobre un dels senyals d’identitat valencians, amb dades que «no per estar editades eren més conegudes».

L’autor de l’estudi, Juan Antonio Ureña, celebra haver participat en la recuperació d’un autor clau i d’un llibre fonamental sobre la pilota valenciana que era «pràcticament impossible de trobar». Agraeix així, l’impuls de la Regidoria per a recuperar l’obra i afirma sentir-se «orgullós» d’aportar informació sobre les publicacions d’Almela i Vives referides a la pilota valenciana, però també sobre el joc, amb referències bibliogràfiques que espera siguen d’utilitat tant als especialistes com al públic en general.

El joc de la pilota a València es va editar per primera vegada en 1960 en una publicació que reunia una sèrie d’articles d’Almela i Vives apareguts en la revista municipal de foment del turisme Valencia Atracción.

Comparteix

Icona de pantalla completa