Diari La Veu del País Valencià
Dues obres medievals en valencià i de gran valor jurídic són digitalitzades

El fons documental inserit al portal compendium.cat ha crescut gràcies a la incorporació de dues obres medievals en valencià i de gran valor històric i jurídic. Es tracta d’Un formulari de juristes i de Formularium diversorum instrumentorum: un formulari valencià del segle XV, dos manuscrits que es conserven a l’Arxiu Històric Municipal de Sueca (Ribera Baixa) i que contenen informació de gran interès terminològic sobre l’ús del valencià a les escrivanies notarials medievals de l’època.

L’encarregada de transcriure les obres va ser la investigadora de la Universitat de València Josepa Cortès, qui també en va fer l’edició, ara digitalitzada per a poder ser consultada. Aquesta digitalització ha sigut possible també gràcies a la col·laboració del Col·legi d’Advocats de Sueca i de la Biblioteca del Col·legi d’Advocats de Barcelona.

Segons informa el portal compendium.cat, la primera de les obres citades està formada «per cinquanta-sis models, entre els quals destaquen trenta-dos textos pertanyents a la jurisdicció del justícia civil, dos a la del justícia criminal i nou a la de la Reial Audiència. Tots els escrits estan redactats en català amb inclusió d’expressions en llatí. En canvi, a Formularium diversorum instrumentorum la llengua que més abunda és el llatí, tot i que també s’hi documenten textos en català, a tall d’exemple: venda en romanç (pàgina 6), carregament de censal (pàgina 24), jurament de sarraïns (pàgina 80), instrumentumemanciacionis (pàgina 69) i forma substitucionis procuratoris in romanço (pàgina 85)».

A les obres s’observen termes jurídics antics que han perdurat fins segles més tard o fins i tot que es continuen utilitzant encara hui. El portal citat posa l’exemple amb miserabilitat, per designar la sol·licitud de justícia gratuïta; concessió d’apòstols, per designar la concessió de lletres lliurades per a poder recórrer dins un termini fixat a una jurisdicció superior; la visura, per designar una diligència d’inspecció ocular en un procediment judicial; enantar, actuar en justícia, procedir contra algú; i intimar, per a designar l’acció de notificar o requerir a alguna persona per raó d’un plet o acte administratiu.

Les obres contindrien una rellevància especial en processos de creació neològica, que són els processos en què es necessiten crear noves paraules en català, «atès que contenen una redacció genuïna i una terminologia nascuda per a aplicar el dret foral». El marc jurídic en el qual es basen els formulares de les dues obres és el que es va forjar als Furs de la Ciutat i Regne de València, suprimits per Felip V al segle XVIII.

Comparteix

Icona de pantalla completa