Sagunt torna a rebutjar l’arribada d’un vaixell saudita amb armes

El govern local emet un comunicat criticant que el vaixell faça escala al port de la localitat

L'equip de govern de l'Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre) ha emès una declaració conjunta en la qual insisteix en el rebuig de l'escala del vaixell Bahri Abha de la naviliera estatal saudita Bahr en cas de transportar armes.

Aministia Internacional ha informat que el vaixell té prevista la seua arribada aquest dissabte al port marítim de Sagunt. Aquesta ONG ha adreçat una carta al Govern espanyol per a demanar explicacions sobre la seua càrrega i exigir-li que no autoritze el trànsit d'aquest vaixell ni l'eventual càrrega d'armes a Sagunt, «a causa del risc substancial que s'utilitzen per a cometre o facilitar la comissió de crims de dret internacional al Iemen per part de la coalició encapçalada per l'Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs», recull el consistori.

Davant aquest avís, l'equip de govern denuncia la falta d'informació i reclama que es compartisquen amb l'Ajuntament detalls sobre l'escala del vaixell i el material que transporta. Segons recorda la corporació, el mateix vaixell ja ha atracat a Sagunt en ocasions anteriors, totes elles amb el rebuig tant de la corporació municipal com d'institucions, organitzacions i ciutadanes i ciutadans.

En cas de ser cert que el vaixell transporta armes, la corporació (PSPV-Compromís-Esquerra Unida) manté que «el port marítim de Sagunt és un port obert a tota mena de mercaderies i negocis, però en cap cas ha de convertir-se en un port per al comerç internacional de material armamentista, especialment quan es desconeix l'ús final que es podria donar a aquest material».

Per aquest motiu, rebutja «enèrgicament» que el port marítim de Sagunt s'utilitze per al transport internacional d'armes que puguen acabar en conflictes bèl·lics, així com per a la realització de maniobres militars.

D'altra banda, l'Ajuntament fa referència a la presència d'una gasificadora i una empresa de fertilitzants i productes tòxics, advertint que «l'entrada d'aquest tipus de mercaderies augmentaria considerablement el risc de la població i tot l'entorn». La pau i la vida d'altres éssers humans no pot dependre de l'interès per obtenir un benefici econòmic», reivindiquen.

«Sagunt és una ciutat acollidora que dona suport a la pau. En cas de confirmar-se que porta armes i que es dirigeix a l'Aràbia Saudita, expressem la nostra profunda preocupació perquè pugaser utilitzat en la guerra del Iemen, una guerra civil amb agents internacionals implicats en la qual les Nacions Unides han denunciat crims de guerra i ha establert que l'Aràbia Saudita, Emirats Àrabs, el govern iemenita i els rebels han violat els drets humans internacionals».
Amnistia Internacional València, al costat d'altres organitzacions, ha organitzat una concentració aquest dissabte, a les 11.30 hores en la plaça de les Hores de port de València, al costat de l'Edifici del Rellotge, per a protestar contra aquestes escales, per a exigir que el vaixell Bahri Abha siga l'últim que atraca a València i que es paralitzen els enviaments d'armament a l'Aràbia Saudita, «país que no respecta els drets humans, la qual cosa contravé el Tractat sobre el Comerç d'Armes que es va convertir en norma de dret internacional el 24 de desembre de 2014 i que l'Estat Espanyol ha ratificat».

Ja en 2021, el ple municipal de Sagunt va adoptar dos acords per majoria absoluta, un el 23 d'abril i un altre el 28 d'octubre, manifestant la seoa disconformitat amb l'arribada del vaixell en termes similars.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.