Diari La Veu del País Valencià
Més de 300 apicultors protesten davant les Corts per la «insensibilitat» de l’administració

Més de 300 apicultors s’han concentrat davant les portes de les Corts amb el lema «SOS apicultura en perill d’extinció» per a reclamar ajudes agroambientals «decents» i «denunciar la insensibilitat manifesta i la falta de respostes de les administracions, especialment per part de la Conselleria d’Agricultura, davant els problemes d’un sector amb una gran importància econòmica, social i mediambiental» al País Valencià.

Alguns dels participants s’han banyat en mel durant la concentració per a denunciar la «crisi de preus d’aquest producte a conseqüència de les massives importacions procedents de països tercers». En concloure l’acte, han llegit un manifest amb les reivindicacions i seguidament l’han presentat per registre d’entrada dirigit als diferents grups parlamentaris i a les Corts.

Segons han detallat les organitzacions, els apicultors hi han acudit d’arreu del País Valencià en representació de la sectorial apícola d’AVA-Asaja, Asaja Alacant, APAC, La Unió Llauradora i Ramadera, UPA-PV, CCPV-COAG i ApiAds.

Les entitats han demanat ajudes per a evitar que els apicultors valencians hagen d’anar a altres comunitats autònomes on els reben amb una «catifa roja».

A més, han qüestionat que «mentre el sector agonitza, la Generalitat regula a la seua esquena». Posen com a exemple «les ajudes a la biodiversitat incloses en el PDR que compten amb un pressupost escàs i unes mesures inassumibles o les ajudes en compensació per la guerra d’Ucraïna que no arriben ni tan sols per a sufragar un quilogram d’aliment per rusc».

Una altra reivindicació és sobre la situació de l’apicultura transhumant, que actualment queda exclosa de les bonificacions del gasoil professional. D’altra banda, els manifestants han criticat que el pla de viabilitat autonòmic de l’apicultura ja fa dos anys que està al calaix dels oblits i han exigit solucions immediates a la «pinyolà».

Comparteix

Icona de pantalla completa