Diari La Veu del País Valencià
Cellers valencians censuren la decisió de la DOP Cava de recórrer la denominació Requena

L’Associació d’Elaboradors de Cava de Requena (la Plana d’Utiel-Requena) ha expressat la seua «sorpresa i indignació» per la decisió del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Cava de recórrer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que avala l’ús del terme «Requena» per a denominar la zona de producció de cava localitzada en aquest terme municipal.

El col·lectiu asseveren que és «trist i descoratjador veure com contínuament es menysté i es desatenen les necessitats dels cellers valencians adscrits a la DOP Cava per part del seu Consell Regulador», al mateix temps que exigeixen a aquest organisme que acate la decisió judicial.

L’associació ha fet públic un comunicat després que el passat 18 de gener, per majoria del ple del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Cava, es decidira recórrer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid del passat 30 de novembre de 2022 que avala l’ús del terme «Requena» per a denominar l’esmentada zona de producció de cava.

«Amb la interposició del recurs (decisió aprovada pese al vot en contra del representant dels viticultors de Requena i amb l’opinió desfavorable de la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica, tots dos presents en aquest ple), la DOP Cava va directament en contra dels interessos d’una part important dels seus propis associats (els viticultors i productors del terme de Requena), una cosa inèdita en aquesta mena d’organismes reguladors», retrauen des de l’associació valenciana.

Així mateix, diuen desconéixer els motius que han espentat al ple de la DOP Cava a recórrer la sentència de novembre, «més encara quan el TSJ de Madrid es mostra tan clar i rotund quant a l’absència de confusió entre CAVA elaborat a “Requena” i Vins de la DOP Utiel-Requena i la convivència “pacífica” de tots dos productes en els últims 40 anys, sense que s’haja pogut constatar fins hui la més mínima confusió per part del consumidor entre tots dos productes».

«Estupor»

Els elaboradors de Cava de Requena volen també fer constar el seu «estupor» per haver arribat fins a aquest punt. «Encara que des d’altres estaments es vulga fer veure contínuament que el terme de Requena ha arribat a “última hora” al món del cava, l’únicament cert i constatable és que a Requena ja s’elaborava cava el 1982, quatre anys abans que nasquera la Denominació d’Origen Cava, que ja en aquell moment va intentar, sense èxit, deixar fora dels seus territoris el terme municipal de Requena», defensen.

A més, els cavistes de Requena destaquen que «el comportament de viticultors i cellerers de Requena ha estat enfocat a treballar en pro del bé comú del col·lectiu, apostant per la producció de caves d’unes qualitats que en data de hui estan fora de tot dubte i promocionant la imatge del cava com a sinònim de qualitat, sostenibilitat i rigor professional».

Per això, l’associació d’elaboradors sol·licita al ple del Consell Regulador de la DOP Cava que «s’abstinga de continuar negant l’evidència i acate una sentència que literalment conclou que “en el context de la modificació del plec de condicions generals de la DOP Cava de què es tracta, i, més en concret, en el de la innovació relativa a les unitats geogràfiques menors, el reconeixement, dins d’aquelles, de Requena, per a designar aquesta zona de producció de cava, és l’única opció acceptable en Dret”».

Comparteix

Icona de pantalla completa