Diari La Veu del País Valencià
Alacant celebrarà la setena Plaça del Llibre amb més de trenta activitats i més participació

La Plaça del Llibre torna a la plaça Sèneca d’Alacant en la seua setena edició amb un aparador de 2.000 títols en valencià i més de trenta activitats gratuïtes adreçades a tots els públics. Enguany, el punt de trobada per als amants de la literatura es festeja del 10 al 12 de febrer amb accions de foment lector que posen el focus en la infantesa i la lectura en família. A més a més, enguany se suma la participació de Llibres Chus, de Sant Joan d’Alacant, com a llibreria local participant, junt a la veterana Librería 80 Mundos, d’Alacant. A més a més, s’afegeix l’Acadèmia Valenciana de la Llengua com a entitat col·laboradora, la qual obsequiarà els lectors amb un còmic en cada compra realitzada a la Plaça.

El programa d’activitats, i totes les novetats que giren en torn al projecte de Plaça del Llibre, que enceta nova edició de festivals literaris al 2023, s’ha presentat aquest dimecres, 1 de febrer, a la Seu de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i amb la presència de Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre; Ismael Vicedo, de La Cívica-Escola Valenciana; Hèctor Càmara, director del Secretariat de Llengües de la Universitat d’Alacant (UA); i Lliris Picó, de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Amb Alacant en febrer, la Plaça del Llibre viatja al sud del sud en març a Elx, i acaba la primavera en Gandia en abril. La tardor estarà marcada per les Places del Llibre a València i Castelló de la Plana. Rafael Domínguez, director de Plaça, ha destacat que «en aquest nou cicle de Places volem simbolitzar que la Plaça del Llibre és una festa que dona a conèixer els nostres valors: la proximitat, la igualtat, la diversitat i la vertebració del territori».

Des del divendres 10 fins al diumenge 12 de febrer, els assistents a la setena Plaça del Llibre d’Alacant podran firar-se les últimes novetats editorials i gaudir de les múltiples activitats programades per les entitats organitzadores o per les més de 15 editorials participants en una programació de més de trenta activitats. Així, durant aquest cap de setmana, la ciutat s’omplirà de presentacions, taules redones, animacions lectores i concerts musicals. En aquest sentit, Hèctor Càmara ha subratllat el caràcter festiu de la Plaça del Llibre d’Alacant i de totes les seues activitats: «desitge que la Plaça vaja més enllà dels cicles polítics i que l’esdeveniment esdevinga tradició, que no siga momentani».

La literatura infantil i juvenil és la gran protagonista de la Plaça del Llibre d’Alacant des de la seua primera edició. Com a novetat, en aquesta edició, s’ha posat l’emfasi en el fet de lectura en família. Així doncs, el diumenge 11 de febrer a les 19 hores tindrà lloc una taula redona on es reflexionarà al voltant d’aquest tema des de la perspectiva de llibreteres, editorials i autores, amb la participació de Mercè Climent, Llibres Chus, Llibreria Pynchon i Lliris Picó. Així, la representant de l’AELC ha assenyalat que la Plaça del Llibre d’Alacant és especialment il·lusionant perquè «predomina la literatura infantil i juvenil, i el seu públic és molt potent per a normalitzar la nostra literatura al sud del País Valencià».

D’aquesta manera, Ismael Vicedo, de La Cívica-Escola Valenciana, ha explicat que «la Plaça del Llibre d’Alacant és una Plaça molt participativa, on hi ha assistents de totes les edats amb una atenció especial per als infants, però sense oblidar els adults». Així, per als més menuts, aquest any destaquen el taller de Revista Pantera sobre els animals i la seua geometria, a càrrec de l’il·lustrador Àngel Svoboda; el recital musical Odissea de paraules, amb Marina Mulet i Rosario Caselles; i els contacontes de La Quarantamaula d’El Paraíso del Cuento i la dels Germans Grimm a càrrec de Rodamons Teatre (ambdós diumenge matí). Al seu torn, també hi ha activitats per a centres escolars divendres de matí organitzades per Fundació Sambori i La Cívica- Escola-Valenciana, amb aproximadament 300 alumnes inscrits de diversos centres escolars de la comarca de l’Alacantí.

Tot i això, la Plaça del Llibre d’Alacant té cura dels adults dedicant part de la programació amb interessants propostes com la performance literària Maleïts feixistes, de José Antonio Quesada, divendres a les 20 hores, després de la presentació del llibre Hèrcules, futbol i política, de Manuel Lillo, que se presentarà el mateix divendres a les 18.00; la presentació de Tasta el valencià!, sobre la campanya del voluntariat lingüístic, dissabte de matí; i el concert de la cantautora Maria Faubel per a tancar la jornada de dissabte. La programació completa es pot consultar en aquest enllaç.

Rafael Domínguez ha recordat que la Plaça del Llibre té com a objectiu, al capdavall, fer accessible a tota la ciutadania un fons literari que es materialitza en més de 2.000 títols a la Plaça de Sèneca del 10 al 12 de febrer, però també està a l’abast d’aquells que no puguen personificar-se en Alacant en la Llibreria de Plaça del Llibre. Aquesta plataforma permet que els usuaris puguen triar entre 18.000 llibres a la venda des de qualsevol punt del territori. «»“L’aparador de llibres a la Plaça és només una petita mostra perquè el gran catàleg el tenim a la Llibreria Virtual de la Plaça del Llibre i aquest és imprescindible perquè és la manera de tindre un catàleg viu en la nostra llengua durant tot l’any», ha dit.

Fet i fet, amb l’aparador literari valencià el segon cap de setmana de febrer a Alacant, la Plaça del Llibre inicia un nou cicle que enguany compta amb nous creadors de la imatge d’aquest projecte: Studio Patten, format per Carlos Egan i Aida Novoa.

Comparteix

Icona de pantalla completa