Diari La Veu del País Valencià
Correa assenyala Camps com l’encarregat d’introduir la trama Gürtel a València

El líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, ha apuntat aquest dimarts l’expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, com el responsable d’introduir la trama a València i posar els seus impulsors en contacte amb diferents càrrecs de l’administració local. «Érem com un braç del PP», ha arribat a dir.

Correa s’ha expressat d’aquesta manera durant la seua declaració al judici que se segueix a l’Audiència espanyola per les presumptes irregularitats en l’adjudicació a Orange Market, una de les empreses de la trama. Per aquests fets, Camps s’enfronta a una petició de la Fiscalia Anticorrupció de dos anys i sis mesos de presó. Correa, un dels 11 acusats que han presentat escrit reconeixent els fets i s’han conformat amb la Fiscalia, ha detallat a preguntes del Ministeri públic com el grup va canviar el seu camp de treball, passant de treballar per a la seu estatal del PP ubicada a Madrid a fer-ho per a la Generalitat Valenciana.

Segons Correa, va ser el canvi de líder en el Partit Popular, de José María Aznar a Mariano Rajoy, el que va provocar que es trencara «la relació» amb el partit, que es va estendre des de 1992 fins a 2004. Abans de separar-se, aquesta connexió entre la trama i la formació va desembocar en què els instigadors de la trama esdevingueren «un braç» del mateix PP. El propi Corretja ha assenyalat que la citada ruptura, unida a la sintonia d’Álvaro Pérez «El Bigotis» amb el mateix Camps, va fer que la trama centrara un nou objectiu: el País Valencià.

«Ens plantegem obrir una oficina a València per a treballar allí amb el partit i l’Administració», ha assegurat Correa, que ha insistit que «inicialment la relació» amb Camps es va canalitzar a través d’Álvaro Pérez. «A partir d’ací», Camps li va anar presentant «a càrrecs tant del Govern, com del PP i de l’Administració», ha afegit. El líder de la trama, que ha assegurat que només va veure a Camps «dues o tres vegades», ha reconegut que «pressionava» Álvaro Pérez per a tractar «d’introduir-se en l’Administració» i aconseguir monopolitzar la ingent «quantitat de treball» que generava la Generalitat. En aquest sentit, Correa ha detallat que Pérez va iniciar aquesta tasca «a soles» i, al poc temps, la també acusada Mónica Magariños es va anar amb ell per a assistir-li. Al principi el grup va obtindre una sèrie de contractes, però no tots els que Correa hauria «desitjat».

L’inici d’aquesta nova etapa per a la Gürtel no hauria passada desapercebut per al mateix Camps que, segons Correa, era conscient que la trama havia estat «organitzant campanyes electorals» per al PP, arribant a ser la seua «empresa oficial». «Crec que Paco Camps ho sabia, i Álvaro li havia comunicat que havíem trencat relacions amb Gènova», ha asseverat Correa referint-se al carrer on es troba la seu estatal del PP.

En resposta al Ministeri Públic, amb qui ha mostrat la seua voluntat de continuar col·laborant, Correa ha descrit quin paper jugaven jugaven alguns dels principals acusats en aquesta vista oral, que també han reconegut els fets dels quals se l’acusen. Mentre que Pablo Crespo actuava com el seu número dos, l’administradora d’algunes empreses de la Gürtel, Isabel Jordán, «donava suport» a Álvaro Pérez quan la trama organitzava «un gran esdeveniment a València». Orange Market, la societat amb la qual es gestionaven els esdeveniments, estava administrada pel seu gerent: Cándido Herrero. Al final de la seua declaració, la fiscal Concepción Nicolás ha preguntat a Correa per què tenia la certesa que l’Administració continuaria comptant any rere any amb la trama per a l’organització d’esdeveniments. «Perquè érem molt bons treballant. Ho fèiem molt bé: era difícil que canviaren», ha respost rient.

El grup era tan solvent que, segons Correa, tenia capacitat per a gestionar la celebració de la gala dels premis Grammy Llatins a València, una gestió que mai va arribar a concretar-se. En qualsevol cas, el líder de Gürtel ha sostingut que, si van ser capaços d’organitzar la visita del Papa, haurien pogut gestionar sense problemes aquest esdeveniment.

El mateix Crespo, per part seua, també ha aprofundit en la importància d’Álvaro Pérez, «el Bigotis», en l’arribada de la trama al País Valencià, que es va produir quan Correa «va decidir que, davant la falta de treball, es podria iniciar una via» en aquest territori. El número dos de Correa ha apuntat que, en una conversa, «El Bigotis» li va explicar que tenia una «relació molt estreta» amb Camps, amb qui «tenia química». Aquest vincle, unit al fet que Álvaro Pérez era l’encarregat de dirigir Orange Market com si d’un «comercial privilegiat» es tractara, va fer que el grup aconseguira assentar-se a València.

Després de les intervencions de Correa i Crespo el judici es reprendrà el pròxim 13 de febrer amb la continuació de la declaració del mateix Crespo.

Comparteix

Icona de pantalla completa