Diari La Veu del País Valencià
Algemesí i Alzira celebren el centenari de l’escultor Leonardo Borràs

Algemesí i Alzira s’uneixen per a retre homenatge a l’escultor Leonardo Borràs (Algemesí, 1923-2014), autor de nombrosos monuments públics a la Ribera. L’objectiu és «reivindicar la seua aportació a l’escultura contemporània amb exposicions, conferències i rutes pels monuments públics».

Els actes s’inauguren aquest dijous, 2 de febrer, a les 12 h, a la Sala Leonardo del Museu de la Festa d’Algemesí, on es durà a terme la presentació oficial de la programació amb presència d’autoritats. Posteriorment, a les 19.30 h, es completarà la jornada amb una taula redona al Saló d’actes del MUMA d’Alzira, moderada pel director, Agustí Ferrer. Hi participaran els crítics i investigadors de l’art Bernat Montagut, Enric Olivares i Àlex Villar amb Vicent Borràs, escriptor i fill de l’homenatjat.

Gràcies a la generositat de la seua família i a la valuosa donació d’obres que han fet a la ciutat d’Algemesí, el 2020 es va crear al Museu de la Festa una sala dedicada íntegrament a l’artista, i que ara, amb motiu del centenari, es veu augmentada amb préstecs temporals de noves obres, que amplien el recorregut pels seus ideals estètics i tècnics, subratllen des del consistori.

També a la Sala 1 del MUMA s’inaugurarà el 9 de febrer una exposició amb obres cedides per la família amb el títol «Leonardo Borràs, Centenari del naixement (1923-2023)», que pretén, juntament amb la d’Algemesí, ratificar la importància de l’autor en l’art i la vida artística de la Ribera.

Borràs va cursar estudis secundaris a Alzira abans de la Guerra Civil i va tindre com mestre Rafael Pérez Contel, un dels principals pares del realisme modern, d’essència clàssica, i activista polític republicà, que va sembrar en ell la passió per l’escultura i els ideals de lluita per la democràcia i la llibertat. Va ser catedràtic d’institut a les dues ciutats, despertant moltes vocacions artístiques.

Un capítol decisiu de la seua trajectòria va ser l’evolució dels projectes de monuments públics que llueixen en diverses ciutats, que van del classicisme modern del Monument a Cabanilles, amb els caps esculpits de personalitats com ara Blasco Ibáñez, Fuster, Martí Domínguez i Salvador Castell, culminant amb els projectes conceptuals d’acer dibuixant en l’espai, com ara el Monument al Llaurador o L’illa del Xúquer a Alzira, executats amb la col·laboració de l’arquitecte Pepe Carrasco, destaquen les fonts municipals.

Per aquest motiu, tots dos ajuntaments han desenvolupat la «Ruta Leonardo Borràs», un recorregut que uneix els monuments de l’autor als espais públics d’Algemesí i Alzira i que es podrà fer a les 11 hores el dissabte 18 a Algemesí, des del Museu de la Festa, i el dissabte 25 des del MUMA, a la mateixa hora.

Comparteix

Icona de pantalla completa