Diari La Veu del País Valencià
Compromís dona suport a la proposta d’UP de limitar el preu dels aliments

Compromís votarà a favor de la proposta que Unides Podem presentarà «prompte» a les Corts per a frenar l’«especulació» de les grans superfícies alimentàries pels beneficis extraordinaris provocats per la inflació. El PSPV, soci majoritari del govern del Botànic, no es posicionarà fins que no llija el text de la iniciativa parlamentària.

Així ho han explicat les síndiques després de la junta de portaveus a la cambra valenciana. Aquesta proposició no de llei (PNL), encara no registrada, arribarà després d’una setmana de polèmica per les declaracions de la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i de càrrecs de Podem com ara el vicepresident segon de la Generalitat, Héctor Illueca, contra el president de Mercadona, Juan Roig, i la resta de grans superfícies.

La proposta d’UP instarà el govern espanyol a definir una cistella bàsica de la compra que fixe preus màxims en aliments frescos i de primera necessitat, així com a estudiar la possibilitat de crear un impost estatal contra els beneficis extraordinaris d’aquestes empreses. A més, demanarà aprofundir en la llei estatal de cadena alimentària i reclamarà al Consell que augmente les ajudes d’emergència social i potencie les cooperatives.

Pilar Lima ha apel·lat a Compromís i al PSPV a sumar-se a aquest debat perquè, a parer seu, toca triar entre «més beneficis empresarials o estar al costat de les famílies». Una vegada es presente, «començarà el diàleg» amb els socis per a recaptar el seu suport, ha garantit, i ha negat que presentar-la en solitari siga una cosa fora del normal.

Com a portaveu adjunt d’UP, Ferran Martínez ha apuntat a cadenes com Mercadona, Lidl o Carrefour, que conjuntament es reparteixen quasi la meitat de la quota de mercat i «tenen capacitat d’imposar preus i desplaçar a qualsevol tipus de competència». «És un perill i un risc per als agricultors, ramaders i xicotets comerciants», ha advertit.

De Compromís, Carles Esteve ha assegurat que el seu grup està «perfectament d’acord» amb la proposta, i insta el govern espanyol a aprofundir en «funcions que ja té» davant l’augment dels preus que no repercuteix en el que perceben els agricultors.

Per part seua, la síndica socialista, Ana Barceló, s’ha limitat a afirmar que no poden entrar a valorar el seu suport o rebuig a la iniciativa d’UP fins no disposar del text complet.

Comparteix

Icona de pantalla completa