La Unió Llauradora i Ramadera i l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA- Asaja) han criticat el tracte «demencial» de la Generalitat i del govern espanyol cap als agricultors propietaris de terrenys afectats per les expropiacions per a «beneficiar Volkswagen»: «Dessagnen i lleven al feble per a donar-li-ho al poderós», han denunciat.
«L'ofensiva judicial que l'administració ha obert amb els agricultors afectats per les expropiacions en Parc Sagunt II està arribant a situacions surrealistes que multipliquen la indignació del sector», han retret.
En concret, han explicat que l'empresa pública Espais Econòmics Empresarial, participada per la Generalitat Valenciana i el govern espanyol, ha enviat una demanda per la via Contenciós-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia a un xicotet propietari per a provar de no abonar-li 1.073 euros de diferència que hi ha entre la quantitat oferida i el preu just proposat pel jurat d'expropiació, de manera que, «a més de retardar el pagament almenys tres anys, costarà més el procediment judicial que la quantia per la qual es litiga».

En total, d'acord amb els càlculs de totes dues organitzacions agràries, l'administració ha decidit «exhaurir la via administrativa i portar als tribunals aproximadament 800 agricultors per a no pagar 25 milions d'euros més, amb les despeses en advocats i procuradors que, un procés d'aquestes dimensions suposa i malgrat que, per experiències anteriors, aquesta classe de procediments tenen molt poques probabilitats de prosperar atés que el TSJ sol atorgar al jurat la presumpció de veracitat i encert en les seues valoracions», han subratllat.
En aquest sentit, han afirmat que «per contra, la Generalitat no escatima recursos econòmics per a dur a terme les obres d'urbanització en aquesta mateixa superfície». «Els anuncis fets públics aquests dies acumulen més de 260 milions per a labors de desbrossament, condicionat o accessos, així com la compra a 153 euros per metre quadrat per a construir un centre de formació de treballadors per a Volkswagen. Tot això sense comptar amb les milionàries subvencions promeses a la gigafactoría», han censurat.
El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, i el secretari general de La Unió, Carles Peris, han asseverat que «hi ha diners a manta per a Volkswagen, que no deixa de ser una empresa privada, a costa de pagar engrunes als agricultors, que es veuran despullats de manera forçosa del seu patrimoni i del seu mitjà de vida i, a més, es veuran immersos en un interminable judici on tots perden».
Per això, les dues principals organitzacions professionals agràries del País Valencià han sol·licitat a la Generalitat i al govern espanyol que «rectifiquen, acaten el preu marcat pel jurat d'expropiació, no alteren artificialment el mercat del sòl i deixen d'insultar els agricultors i també les empreses que anteriorment van adquirir els seus espais a preus molt més elevats perquè eren els fixats pel jurat i el mercat».
«No ens mereixem aquest robatori, espoli o com vulguen dir-ho. En un estat democràtic, no té cabuda aquest comportament manipulador de l'administració. O retiren la via judicial o ens tindran al carrer», han conclòs AVA-Asaja i La Unió.