Diari La Veu del País Valencià
Un estudi analitza la «sorprenent» evolució de l’òpera a València entre 1801 i 1833

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha publicat el llibre L’òpera oblidada. Crònica de l’òpera a València en el temps de Ferran VII (1801-1833), d’Ernest Gonzàlez Fabra, un «exhaustiu» estudi històric del gènere operístic al llarg de 30 anys, període que va suposar una evolució i consolidació sorprenents de l’òpera a València.

La Conselleria de Cultura ha assenyalat que, a València, l’òpera va estar «a punt de desaparèixer» a començaments del segle XIX. »Però en tres dècades va recuperar la puixança de la qual havia gaudit i va acabar formant part del circuit líric europeu. Paradoxalment, una societat endarrerida -però de dinamisme creixent- va ser capaç de reviscolar la representació i inaugurar el teatre d’òpera més important de l’estat espanyol al final del regnat de Ferran VII», ha explicat.

Pel camí, continuen, «l’art operístic es va veure interromput contínuament per les revoltes polítiques, la guerra, les epidèmies, les parades pel calendari litúrgic i el dol per la mort de membres de la reialesa».

A més, l’òpera havia de sobreviure a la censura, les càrregues fiscals, la Inquisició i la imposició legal del castellà com a llengua escènica, que van condicionar la forma i l’extensió del gènere.

400 representacions documentades

A través del llibre, el lector assistirà a les quatre-centes representacions documentades entre 1801 i 1833, descrites en el seu context històric.

S’analitza l’arribada de l’opereta francesa abans de la invasió napoleònica, la fi de les obres classicistes i l’esclat del rossinisme. En el moment de la mort del rei es narrarà el trànsit de l’òpera des de la vella sala de la Botiga de la Balda al Teatre Principal.

Aquest trànsit va coincidir amb l’eclosió de l’òpera belcantista en la llengua original i el retorn a València d’artistes italians de primer cartell, que van consolidar l’art líric com un fenomen molt rellevant en la vida social i cultural valenciana.

Ernest Gonzàlez Fabra (València, 1961) és autor del llibre Crònica de l’òpera representada a València (1936-1959). La Guerra Civil i la postguerra (Alfons el Magnànim, 2017) i altres estudis d’història de la música, com per exemple Viñas i Llorente (Portal Teodor Llorente, Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives, 2013) o Introducció a l’edició de llibrets d’òpera de València (Biblioteca Valenciana Digital, 2014).

Comparteix

Icona de pantalla completa