Diari La Veu del País Valencià
Demanen que la Inspecció de Treball garantisca unes condicions dignes a les aparadores d’Elx

Els sindicats CCOO i UGT han reclamat reforçar la plantilla de la Inspecció de Treball per a garantir unes condicions laborals dignes a les aparadores d’Elx (el Baix Vinalopó). Aquest col·lectiu de treballadores va denunciar davant el Parlament Europeu que moltes d’elles treballen a les seues cases o en tallers clandestins i pateixen «precarietat laboral».

L’Associació d’Aparadores i Treballadores del Calçat d’Elx va portar dimecres passat a l’Eurocambra un text que notifica que a la capital del Baix Vinalopó aquestes dones exerceixen el treball a casa, en tallers clandestins o en fàbriques, invisibilitzades, maltractades per la indústria i víctimes de l’economia submergida.

Sobre aquest tema, Miguel Ángel Cerdà, secretari general de CCOO d’Indústria a les comarques del sud, ha reclamat reforçar la Inspecció de Treball per a evitar que les males condicions de les aparadores i de treballadors d’altres sectors. Igualment, ha recomanat a les treballadores que denuncien les condicions laborals a la Inspecció en el cas que no es complisquen els convenis establits. «Això s’ha d’acabar d’una vegada per sempre. Que les aparadores, si treballen a casa, que tinguen el contracte com estableix el conveni, el contracte a domicili. Quan no passe això, cal denunciar», ha asseverat.

Cerdà s’ha posicionat a favor de les reclamacions de les aparadores, però ha considerat «molt complicat, per no dir impossible» que se’ls reconeguen els anys que han treballat en la Seguretat Social. «Això hui dia, amb la legislació que hi ha, és impossible. Si no hi ha una sentència d’un jutge o una acta d’un inspector, com se li reconeixerà? Hauria d’haver-hi un canvi legislatiu», ha recalcat.

En la mateixa línia, Ismael Senent, secretari general d’UGT a les comarques meridionals, també ha reclamat al govern espanyol «més recursos humans i econòmics» per a Inspecció de Treball, per a poder «regularitzar situacions que no són d’acord a la legislació laboral».

Igualment, ha considerat que és «difícil» que a les aparadores se’ls reconeguen els anys treballats i ha advocat per «canviar el model productiu» i posar fi a l’economia submergida. No obstant això, ha destacat que «qualsevol informe que s’exigisca per a desgranar els problemes d’un sector laboral és benvingut».

A més, ha demanat «erradicar el treball a domicili» en sectors en els quals es treballa amb productes tòxics. «Ha d’haver-hi un entorn de treball amb normes de seguretat i salut per a les persones, vigilant la Llei de prevenció de riscos laborals», ha emfatitzat.

Comparteix

Icona de pantalla completa