Diari La Veu del País Valencià
Decidim demana que s’incloga la recuperació del Dret Civil valencià en la reforma constitucional

La plataforma sobiranista Decidim reclama que «PSOE i PP deixen de maltractar els valencians i facen possible recuperar el Dret Civil propi». L’organització recorda que tots els partits valencians, excepte Ciudadanos i Vox, han reclamat la recuperació del Dret Civil valencià i denuncia que PP i PSOE canvien d’opinió a Madrid.

La coordinadora de Decidim, Zahia Guidoum, ha assenyalat: «La situació no és ja només que no recuperen l’autogovern valencià en matèria de regulació de l’àmbit privat, sinó que fan una reforma legal perquè no siga possible. Entenem que el canvi per dignificar les persones amb diversitat funcional dintre de la Constitució espanyola és molt important. Per això, la societat civil valenciana està molt agraïda amb la generositat de CERMI i el treball incansable de l’AVJ per fer possible que en aquesta reforma poguera ser reconegut el nostre Dret Civil. Aquesta traïció també és al seu treball. Per tant, reclamem que la representació valenciana de socialistes i populars, juntament amb la de Podem i Compromís, que, com a mínim, no participen d’aquesta traïció».

Per aquest motiu, també demana «coherència al PSOE i PP valencians i que siguen capaços de primar els interessos valencians davant el centralisme espanyolista dels seus propis partits», tot i que també es mostra crítica amb «el silenci de Podem».

El passat 30 de juny les Corts Valencianes van aprovar -amb el suport de PSOE, PP, Podem i Compromís -que representen més de les dues terceres parts dels valencians- una proposta no de llei que promovia l’Associació de Juristes Valencians (AJV) per recuperar l’autogovern en matèria de regulació de l’àmbit privat. El text aprovat reclama al congrés espanyol que es tramite la recuperació del Dret Civil a partir de la reforma de l’article quaranta-nou de la Constitució espanyola. De fet, la recuperació del Dret Civil valencià forma part de l’articulat de l’Estatut valencià aprovat el 2006 que va comptar amb el suport de socialistes i populars.

Guidoum ha remarcat que aquesta situació «és una mostra més de la incapacitat del Botànic de marcar agenda pròpia i fer prevaldre els interessos dels valencians» en matèries com ara el finançament o la condonació del deute il·legítim.

La coordinadora de l’entitat considera del tot inadmissible les sentències del Tribunal Constitucional espanyol del 2016, que van deixar sense efecte diferents lleis aprovades pel govern valencià -règim econòmic matrimonial, unions de fet o la de relacions familiars de fills en què els progenitors no conviuen- que formaven part de la capacitat d’autogovern valencià en matèria de l’àmbit privat. «És un insult a l’autogovern valencià i a les llibertats que un Tribunal base una sentència en un decret com el de Nova Planta, del 1707, emés en ple feudalisme per un monarca absolut com a part del dret de conquesta que contradiu qualsevol principi de democràcia que hauria de basar les seues sentències. Així, reclamem que es promoga la derogació d’aquest decret», conclou Zahia Guidoum.

Comparteix

Icona de pantalla completa