Diari La Veu del País Valencià
Andreu Claret guanya el XLIII Ramon Llull amb «París érem nosaltres»

El periodista i escriptor Andreu Claret (Acs, Occitània, 1946) ha guanyat aquest divendres el XLIII Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb l’obra París érem nosaltres. El volum explica la història de l’extraordinària vida d’un exiliat fill de rabassaires que s’enamora d’una jove i decideix refugiar-se a França durant la Segona Guerra Mundial. El protagonista se sobreposa a l’ambient tòxic i combat l’adversitat. Segons el jurat, es tracta d’una novel·la d’una ambientació històrica «excel·lent», amb personatges «inoblidables», que contribueix a tancar les ferides que la guerra i l’exili van produir en moltes famílies catalanes. L’obra es publicarà l’1 de març a Columna i l’autor rebrà un premi dotat amb 60.000 euros.

El protagonista de la novel·la, el polític català, i pare de l’autor, Andreu Claret Casadessús, gestionarà el circ més gran de França, explotarà boscos d’Occitània sota l’ocupació de l’Alemanya hitleriana, organitzarà els primers concerts solidaris de Pau Casals, col·laborarà amb el maquis de la Cerdanya, escaparà de les urpes de la Gestapo i dirigirà una publicació catalanista que advoca per la unitat. Els personatges s’hauran d’enfrontar a penúries, persecucions i a la moral establerta i junts descobriran l’amor, la llibertat i París.

En roda de premsa, Claret s’ha mostrat «honorat» i «aclaparat» per haver rebut el premi i ha explicat que amb París érem nosaltres ha volgut cloure una inclusió literària en el període històric de la República, la Guerra Civil i l’exili al llarg de 15 anys amb una història familiar. Ha reconegut que la novel·la suposa una dimensió «íntima» i «molt personal» i que, en aquest sentit, ha estat un repte per a ell.

Claret rebrà el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2023 el 7 de març. L’autor va nàixer en una família de republicans exiliats i va començar a exercir el periodisme sota el franquisme a la revista Cambio 16. Ha sigut delegat de l’Agència EFE a l’Àfrica subsahariana, a l’Amèrica Central i director a Catalunya. També ha col·laborat en mitjans catalans com La Vanguardia, l’Avui, Catalunya Ràdio o la cadena Ser.

També va liderar l’Institut Europeu de la Mediterrània durant cinc anys i va ser director de la Fundació Anna Lindh per al diàleg intercultural amb seu a Egipte. Com a autor ha publicat la trilogia de novel·les sobre la Guerra Civil a Catalunya: El secret del brigadista, El cònsol de Barcelona i 1939. També ha publicat La caiguda de Barcelona i Venjança.

En l’actual edició del Premi Ramon Llull 2023 s’han rebut 59 obres originals i inèdites de les quals el jurat ha escollit cinc finalistes. El jurat de la XLIII edició del premi ha comptat amb Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Isona Passola, Núria Pradas, Gerard Quintana, Carme Riera i Emili Rosales. L’obra guanyadora té compresa l’edició en català, castellà i en portuguès. També la perspectiva de traduir-se en altres llengües.

Comparteix

Icona de pantalla completa