Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat homenatja nou ontinyentins víctimes als camps nazis de concentració

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha participat a Ontinyent (Vall d’Albaida) en l’acte d’homenatge a les víctimes dels camps de concentració nazis amb la col·locació de les pedres Stolpersteine’ una cerimònia en la qual “es ret homenatge a nou veïns i veïnes d’Ontinyent col·locant aquestes rajoles per a ensopegar-nos amb la veritat i no oblidar mai”.

La cerimònia ha comptat amb la presència de l’alcalde de la localitat, Jorge Rodríguez; del diputat provincial de Cultura, Xavier Rius; i de representants de la corporació municipal, membres de la Comissió per a la recuperació de la memòria democràtica d’Ontinyent i d’entitats memorialistes, familiars de les persones homenatjades i alumnat del centre La Concepció.

Pérez Garijo ha ressaltat que en aquest acte «es recorda a nou persones, víctimes dels camps de concentració nazis, nou persones que van lluitar per la llibertat, com les més de 650 víctimes valencianes i milions de persones a tot Europa». No obstant això, ha lamentat que «només tres d’elles pogueren gaudir de nou de la llibertat, mentre la resta va morir en aquell infern».

Durant l’acte, s’han col·locat tres pedres Stolpersteine a l’Ajuntament d’Ontinyent en homenatge a Vicent Sais Micó, Rafael Torró Garrigós i Eusebi Pimentel Perelló. Posteriorment, s’ha realitzat un itinerari per a col·locar sis pedres més en diferents punts de la localitat per a homenatjar a Gonçal Ureña Donat, Vicent Gandia Reig, Francesc Santamaría Tortosa, Rafael Donat Vidal, Josep Maria Martí Belda i Madrich Berliner Luftig.

El projecte Stopelsteiner «ha sigut font d’inspiració» per a posar en marxa Construint Memòria de la Generalitat, iniciativa amb la qual «s’ha recorregut la pràctica totalitat del territori valencià», ha manifestat la consellera, al mateix temps que ha assenyalat que «s’ha retut homenatge a 623 de les més de 650 víctimes mitjançant el lliurament de Taulells de la Memòria, un projecte que també va estar a Ontinyent per a homenatjar les víctimes de la comarca de la Vall d’Albaida el mes d’abril passat».

«Construir memòria és una tasca lenta, dolorosa i que requereix de molta constància i compromís, una tasca que troba obstacles en el camí perquè sempre hi haurà qui demane passar pàgina, mirar al futur, deixar de remoure el passat», ha remarcat. Així mateix, Pérez Garijo ha posat en valor el fet que en aquesta mena d’homenatges i d’actes «s’involucre a la comunitat educativa, perquè l’absència de la memòria a les nostres aules ha estat una assignatura pendent que hem arrossegat com a país, una situació que ha de canviar perquè és fonamental que la nostra societat conega la història amb rigor», ha destacat. «Des de la Generalitat, i amb la col·laboració del món educatiu i de les entitats memorialistes, ja hem començat a treballar per a deixar enrere l’oblit, també a les aules», ha subratllat la consellera.

El projecte Stolpersteine ve de la mà de l’artista alemany Gunter Demnig per a commemorar a les víctimes deportades i assassinades pel nazisme i el feixisme. L’objectiu era que els noms de les víctimes de l’horror nazi «no caigueren en l’oblit». «Stolpersteine», o «pedres amb les quals ensopegar en el camí», són llambordes de ciment que tenen una placa d’acer o de llautó amb les dades essencials de la víctima. Les plaques s’instal·len davant del domicili, lloc de naixement o treball on la víctima va desaparèixer.

La iniciativa ha anat creixent a escala global des dels seus començaments en els anys noranta a Alemanya, i aquestes llambordes amb una placa daurada incrustada es troben en diferents localitats espanyoles i repartides per tot el territori europeu.

Comparteix

Icona de pantalla completa