Diari La Veu del País Valencià
Un pla per a impulsar la Vall de Cofrents després de tancar la central nuclear

La Diputació de València treballa en l’elaboració d’un Pla de Desenvolupament Integral i Reactivació Econòmica per a la comarca de la Vall de Cofrents, amb la perspectiva del tancament de la central nuclear previst per a 2030.

Així ho ha anunciat el diputat de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació, Ramiro Rivera, en una jornada de treball organitzada per la corporació provincial a l’Ajuntament de Cofrents, on han participat alcaldes, regidors, tècnics i representants del teixit empresarial i associatiu de la zona, així com membres del Grup d’Acció Local Rurable. Així mateix, en la trobada han estat presents el diputat autonòmic David Calvo i la diputada provincial d’Igualtat, Eli García, els dos del PSPV

Rivera ha destacat «la necessitat que l’administració treballe de manera proactiva, identificant febleses i fortaleses per a poder desenvolupar una estratègia que permeta anticipar-nos als problemes i posar solucions abans que es produesquen».

A més, ha remarcat «la importància d’aquesta mena de trobades, perquè permeten posar el focus en les necessitats reals dels municipis, per a poder així coordinar les iniciatives públiques i privades a través d’un full de ruta realista basat en l’actualitat econòmica i social de la zona».

Al mateix temps, ha anticipat que «l’elaboració de l’informe serà també un procés participatiu, ja que el primer que farà la consultora encarregada de desenvolupar-lo serà reunir-se amb els agents econòmics i socials de la Vall de Cofrents a través d’entrevistes personals, enquestes i trobades».

Per la seua part, l’alcalde de Cofrents, Salvador Honrubia (Cs), ha indicat que «l’horitzó del tancament de la central nuclear suposa un veritable repte per als municipis de la zona, per la qual cosa hem de treballar des de ja sobre aquesta realitat que cada dia està més pròxima, i que implicarà canvis estructurals en les nostres economies».

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Govern espanyol ha programat per al 30 de novembre de 2030 el cessament d’activitat de la Central Nuclear de Cofrents. Aquest fet, segons recalquen des de la institució provincial, obre un nou escenari en l’economia i mercat laboral de l’àrea d’influència de la central, tenint en compte l’elevat impacte per als pressupostos municipals, el desenvolupament empresarial i la generació d’ocupació que suposa aquesta instal·lació, que hui dia genera més del 40% de l’energia consumida al País Valencià.

En aquest context, serà la consultora especialitzada Notus Recerca Social l’encarregada d’elaborar, al costat de la delegació de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació de la Diputació, el Pla de Desenvolupament Integral i Reactivació Econòmica de l’àrea d’influència de la central nuclear.

L’estudi preveu un procés ampli de participació ciutadana identificant oportunitats de desenvolupament d’iniciatives públiques i privades amb l’objectiu de garantir l’activitat econòmica, l’ocupació, la qualitat de vida i la fixació de la població per a anticipar i evitar els efectes negatius del tancament de la central.

Comparteix

Icona de pantalla completa