El Consell declara el 2023 com l’Any Eusebi Sempere

Es commemora el centenari de l’escultor d’Onil (Alcoià)

El Govern valencià ha declarat el 2023 com l'Any Eusebi Sempere per a commemorar el centenari del naixement del pintor i escultor a la ¡ d'Onil (Alcoià) el 3 d'abril de 1923. Així mateix, el Consell ha donat també el vistiplau a la creació de la comissió commemorativa per al desenvolupament dels actes que se celebraran, i que queda adscrita a Presidència de la Generalitat.

Eusebio Sempere «va formar part dels grups d'artistes que, de manera més significativa, van contribuir a la renovació del panorama artístic i cultural valencià de postguerra», entre els quals destaquen Els Set i el Grup Parpalló. A més, va participar en biennals internacionals i exposicions individuals i col·lectives, tant a l’Estat com a Europa i als Estats Units, on «la seua obra va ser exhibida a les galeries i museus d'art contemporani més importants».

Sempere va mostrar des de xiquet «una gran capacitat imaginativa i una especial inclinació per l'art», la qual cosa li va portar a formar-se a l'Escola d'Arts i Oficis i a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles, on va rebre el títol de professor de dibuix el 1948. Va completar la seua formació artística a París en contacte amb els corrents artístics d'avantguarda.

Eusebi Sempere va ser l'impulsor de la creació del Museu de L’Assegurada d'Alacant, un dels primers i més importants museus d'art contemporani de l’Estat, que es va inaugurar al 1977 per a mostrar la col·lecció «Arte Siglo XX», que el mateix artista havia donat a la ciutat, i que constitueix l'origen del que actualment és el MACA, el Museu d'Art Contemporani d'Alacant.

Entre els reconeixements que va rebre al llarg de la seua carrera artística, el Consell destaca en el decret la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts i el Premi Príncep d'Astúries de les Arts, la investidura com a doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant i el nomenament com a acadèmic d'honor de la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, així com el nomenament com a fill predilecte de la província d'Alacant i de la Vila d'Onil, on va morir el 10 d'abril de 1985.

La comissió commemorativa, que es constituirà per a celebrar l'Any Eusebi Sempere, s'encarregarà d'establir les pautes de programació d'accions i activitats commemoratives, així com d'aprovar el programa general dels actes commemoratius que es desenvoluparan i de coordinar els organismes públics que desitgen participar en la celebració.

Els membres de la comissió seran designats per resolució del president de la Generalitat entre representants d'entitats públiques o privades vinculats a l'àmbit de la cultura i persones rellevants pel seu prestigi i contribució a la cultura i les arts.

De la mateixa manera, per a facilitar el desenvolupament de les seues funcions, es crearà un comitè executiu integrat per una presidenta o un president designat, per resolució del president de la Generalitat, d'entre les persones membres de la Comissió i altres quatre persones designades per aquesta.