Diari La Veu del País Valencià
Presenten l’APP «Atles de les Vies Verdes» del País Valencià

La directora general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, Roser Obrer, juntament amb el director de la Càtedra Demetrio Ribes (UVEG), Luis Arciniega, han presentat a Viver (Alt Palància) la Web App «Atles de les Vies Verdes de la Comunitat Valenciana» a través de l’exemple de la Via Verda d’Ulls Negres, que comença a Terol i acaba a Sagunt (Camp de Morvedre).

Aquest servei ofereix les rutes de les vies verdes a través d’un plànol online accessible des de qualsevol dispositiu. Els recorreguts, originals o adaptats, són identificats amb els seus elements patrimonials.

A la presentació a Viver, que ha incidit especialment en la Via Verda d’Ulls Negres, han assistit representants municipals i agents culturals de les localitats per on transcorre. Aquesta via és una de les més extenses d’Europa, amb 167,5 quilòmetres, dels quals 75 es localitzen al País Valencià.

Segons ha assenyalat la directora general de Mobilitat Sostenible, aquest atles, a més d’impulsar el desenvolupament local, revaloritza amb un nou sentit una històrica vertebració territorial. Així, ha destacat que aquest projecte és un encàrrec de la Conselleria a la Càtedra Demetrio Ribes amb l’objectiu de generar un atles on s’identifiquen tots els elements patrimonials d’obra pública d’aquesta via de titularitat de la Generalitat.

A més, ha continuat la directora general, «s’ha volgut posar a l’abast de tots els usuaris una eina d’ajuda perquè puguen tindre la informació dels elements que es troben en el seu recorregut com ara viaductes o ponts, així com dels diferents serveis que puguen necessitar».

En aquest sentit, Roser Obrer ha afirmat que «la via vertebra el territori i ara, amb aquest Atles, dinamitzem l’economia local, amb la localització de serveis públics i comercials de les diferents localitats del voltant». Així mateix, ha valorat la col·laboració dels diferents ajuntaments per a l’elaboració de l’app.

A través d’aquesta aplicació, els usuaris i usuàries també poden comunicar a la Direcció General d’Obres Públiques qualsevol desperfecte que puguen trobar en el seu recorregut perquè siga solucionat, de manera que puga utilitzar-se com a mesura de suport als serveis de vigilància de carreteres per a la conservació d’aquesta via, per la qual se circula de manera habitual.

Les vies verdes són antics traçats ferroviaris reconvertits en itineraris no motoritzats, idonis per a la pràctica del senderisme i la bicicleta, així com per a descobrir paratges naturals i el seu patrimoni. La Conselleria té com a objectiu protegir i condicionar aquests itineraris valencians per a potenciar el benestar, el turisme sostenible i el respecte pel territori i el medi ambient.

La Via Verda d’Ulls Negres discorre per on històricament circulava la via fèrria de serra Menera, ubicada entre Terol i Guadalajara, i és denominada així perquè connectava el Port de Sagunt amb les mines de ferro d’Ulls Negres de Terol. En el seu recorregut pel País Valencià travessa els termes municipals del Toro, Barraques, Toràs, Viver, Benafer, Caudiel, Xèrica, Navaixes, Altura, Sogorb, Geldo, Soneixa i Sot de Ferrer a l’Alt Palància; i Algar de Palància, Algímia d’Alfara, Torres Torres, Estivella, Albalat dels Tarongers, Gilet i Sagunt, al Camp de Morverdre.

Comparteix

Icona de pantalla completa