Les empreses energètiques adverteixen els alcaldes que suspendre llicències augmentarà el nombre de litigis

Avaesen assenyala que han vist diferents corrents en el Consell que els han «preocupat» i demana elevar el debat a l’altura del moment

El president de l'Associació Valenciana d'Empreses del Sector de l'Energia (Avaesen), Marcos J. Lacruz, ha reclamat aquest dijous a l'administració «seguretat jurídica, estabilitat i tranquil·litat» perquè el sector viu amb «una mà en el cor i una altra el rellotge» i, en concret, ha advertit als alcaldes que «la suspensió de llicències no és el mecanisme més adequat per a regular» les fotovoltaiques al seu territori i «pot augmentar el nombre de litigis, una de les principals amenaces al desenvolupament» d'aquestes energies.

Marcos J. Lacruz ha fet aquesta crida en la 2a edició del congrés «Energy Revolution» organitzat per Avaesen, que se celebra al Museu de les Ciències, i que ha sigut inaugurat pel president de la Generalitat, Ximo Puig.

Per això, ha demanat a l'administració que estiga del costat del sector per a fer veure a la població que «les energies renovables han vingut per a ajudar-nos» -un suport que troben a faltar-, perquè en aquest debat públic es llancen reivindicacions «algunes justes, però altres molt injustes». Així mateix, ha reclamat a tots els partits polítics la seua implicació per a fer veure als alcaldes les conseqüències negatives que pot suposar la suspensió de llicències per part d'alguns Ajuntaments.

També  ha assenyalat que encara que Avaesen ha tramitat amb una única administració, «sí que hem vist diferents corrents i tendències que ens han preocupat» i per això ha recalcat que cal «elevar el debat a l'altura del moment actual, que és de necessitat, però també d'oportunitat».

Així, ha indicat que hi ha «un debat sobre el model energètic, que uns certs partits polítics han posat damunt de la taula, i que nosaltres entenem que cal abordar amb ells» i ha urgit «a aprofitar la capacitat de ser líders que el destí ens ha brindat» i per a això ha oferit Avaesen com a punt de trobada entre tots per a superar aquest desafiament.

D’altra banda, ha apuntat que complir amb el termini dels projectes de renovables que tenien ahir com a data límit per a rebre una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) -finalment el Consell ha autoritzat 61 projectes de renovables per 859 milions d'euros- ha sigut «un procés convuls» i «francament dur», però ha recalcat que el missatge és que «s'ha complit per als expedients que tenien marcat aquest 25 de gener». No obstant això, ha recordat que «hi ha molts més que tenen altres dates i que cal seguir amb la mateixa intensitat» i «posar de veritat facilitats per a tindre una energia renovable».

Lacruz ha destacat que són capaços de crear 5.000 noves ocupacions invertint 7.500 milions en els pròxims cinc anys, unes inversions que, a més, ha ressaltat que van a les zones més desfavorides perquè les energies renovables també han vingut per a «cosir el territori i corregir desigualtats socials» i donar al ciutadà «més protagonisme amb l'autoconsum».