Diari La Veu del País Valencià
València no crearà un museu dedicat a Sorolla «sense contingut suficient»

La regidora de Patrimoni de València, Glòria Tello, ha rebutjat la possibilitat de crear una pinacoteca dedicada a Sorolla a la ciutat que complemente al Museu Sorolla estatal situat a Madrid, ja que de moment no hi ha «contingut suficient» per a obrir-lo. Això, ha asseverat, «no només seria un fracàs absolut i un despropòsit, seria lamentable des d’un punt de vista museístic i cultural».

Al contrari, ha defensat que es pot dedicar una sala específica al pintor al Museu de Belles Arts, perquè és el centre que més quantitat d’obres seues té. «Una mesura tècnica més idònia que podria d’alguna manera iniciar un procés més llarg», ha assenyalat.

Així ho ha exposat en el ple municipal de gener, on ha tirat avant una moció alternativa de l’equip de govern (Compromís-PSPV) a una proposta de Ciudadanos per a la creació d’un Museu Sorolla al Cap i casal en el marc del centenari de la mort del «mestre de la llum».

Tello (Compromís) ha menyspreat la iniciativa de Cs perquè «sembla increïble que demanen habilitar un espai sense cap cerca prèvia», atés que hi ha obres de Sorolla que per contracte no poden eixir del Museu de la Ciutat. A més, ha recordat que la vídua del pintor va manifestar la seua voluntat que els seus quadres estigueren a la casa-museu situada a Madrid. «Ens agradaria una altra realitat», ha reconegut.

Per part de Cs, el portaveu, Fernando Giner, ha replicat que la seua proposta és «seriosa», perquè un museu és més que una sala d’exposicions. «Que Sorolla només tinga una sala és voler i no poder. Crear un museu és un treball d’amor a València i de voluntat», ha dit, i ha advocat per centralitzar l’obra del pintor i contactar amb mecenes que puguen cedir obres per a exposicions.

També de l’oposició, M. José Catalá (PP) ha donat suport a la proposta de crear un museu, encara que ha reconegut que és complex pel testament del pintor, i ha acusat el govern municipal de «desmantellar» l’espai dedicat a Sorolla que hi havia al Belles arts. A parer seu, es podria haver fomentat perquè «la família estava absolutament alineada» i així aquest centre estaria «reconegut com una gran institució museística».

Comparteix

Icona de pantalla completa