Diari La Veu del País Valencià
Juli Peretó publica un llibre sobre el començament de la vida a la Terra i la creació de la vida artificial

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el llibre Un planeta creatiu. Com va començar la vida a la Terra i com la fabricarem en el laboratori, del biòleg Juli Peretó, el número 5 de la col·lecció Urània, especialitzada en divulgació científica i dirigida per l’astrofísic de la Universitat de València Vicent Martínez. El llibre compta amb il·lustracions de l’artista valencià Manuel Boix i un poema inèdit de Carlos Briones.

Com podria haver passat l’origen de la vida?

L’autor explicita que «no sabem exactament com va passar l’origen de la vida al planeta primitiu i no ho sabrem mai». Amb tot, és important preguntar-nos-ho. I a això es dedica Un planeta creatiu, a provar d’esbrinar com podria haver sigut l’origen de la vida, a qüestionar el pas de la cosmoquímica i la geoquímica a la bioquímica.

La Terra ha estat habitada durant la major part de la seua existència planetària. Es calcula que durant quatre cinquenes parts, és a dir, uns quatre mil milions d’anys. El començament de la vida continua sent un enigma científic en els seus detalls, però tenim una diversitat de dades que permeten recrear com van ser els primers passos des de la química inanimada a les primeres comunitats de cèl·lules primitives. La biologia sintètica contemporània persegueix la demostració del potencial de la química per a transformar-se en vida o, el que ve a ser el mateix, la capacitat de la química de generar sistemes capaços de construir-se ells mateixos, fer-ne còpies i colonitzar l’ambient.

Un planeta creatiu, un volum que no s’adreça només als especialistes, exposa les principals explicacions científiques sobre l’emergència natural i la fabricació artificial de la vida, així com el desplegament de la complexitat biològica al llarg de milions d’anys.

Juli Peretó presenta no sols les idees actuals i els seus antecedents històrics i filosòfics, sinó que aporta anècdotes i vivències de més de trenta anys d’estudi d’una qüestió científica tan fonamental com la de l’origen de la vida terrestre.

Comparteix

Icona de pantalla completa