«Zombis» d’Imelsa reconeixen que van cobrar sense treballar i apunten Rus i la seua mà dreta

El primer acusat a declarar en la tercera sessió del judici ha explicat que era una «pantomima» que tenien muntada

Diversos acusats en les peces B i F del cas Imelsa han reconegut en el judici que se segueix en l'Audiència de València que van cobrar diferents quantitats de diners sense treballar en l'extinta empresa pública i han apuntat l'expresident de la Diputació i del PP de la província de València, Alfonso Rus, i al llavors cap de gabinet, Emilio Llopis, com a ordenants dels contractes.

Aquests acusats -en total, en aquest procediment n’hi ha 25- han arribat a un acord de conformitat amb el ministeri fiscal pel qual han reconegut els fets i se'ls ha rebaixat la condemna, que s'ha quedat en 14 mesos de presó.

El primer acusat a declarar en la tercera sessió del judici ha sigut José Estarlich, qui va ser testaferro de l’exgerent d’Imelsa Marcos Benavent, autodenominat el «Ionqui dels diners». Ha explicat, a preguntes del fiscal, que va ser contractat en Imelsa, però que era una «pantomima» que tenien muntada: «El contracte era perquè tinguera més temps lliure amb el qual fer gestions personals i per a Benavent. Vaig cobrar uns 14.000 euros i els he retornats», ha dit.

L'acusat ha manifestat que coneixia Benavent prèviament i que aquest es va oferir a contractar-lo perquè estava travessant per una situació difícil: «Necessitava liquiditat i em va contractar per a tindre diners mentre en aquest temps feia gestions particulars, meues i per a Benavent», ha repetit.

Per part seua, Miguel Ángel Mullor, un altre dels acusats i jugador de l’Olímpic de Xàtiva (la Costera), ha reconegut que Rus el va contractar per a treballar en Imelsa, però no va fer res allí: «Jo tenia un contracte de l'equip i rebia diners per jugar. Quan vaig passar a treballar en Imelsa cobrava d’Imelsa quan cobrava com a futbolista. Vaig ser contractat per a assessorar Isidro Prieto, però no el vaig assessorar. No el conec», ha asseverat.

Un altre acusat, Raúl Mateo Ángel Balufo, ha exposat que va ser contractat per a treballar en Imelsa i, no obstant això, no va desenvolupar «cap treball». «Em va contractar Emilio Llopis i em va dir que anava a ser el seu assessor. Mai el vaig assessorar. He retornat 67.000 euros que vaig cobrar», ha indicat.

Els acusats i la causa

Aquestes dues peces, la B i la F, sumen 25 acusats, entre ells, Rus, l’exsubdelegat del govern espanyol a València i exdiputat, Rafael Rubio (PSPV); l'exsecretari autonòmic d'Educació, Màximo Caturla, i l'exdiputat del PP Salvador Enguix.

Es tracta del segon judici de la macrocausa d’Imelsa, ja que al maig es va jutjar la primera d'elles, la relativa a Thematica, amb el «Ionqui dels diners» com a principal acusat, qui ha sigut condemnat a set anys i 10 mesos de presó.

En les peces que es jutgen ara, la B i la F, s'ha investigat contractacions presumptament irregulars en les empreses públiques Imelsa i Ciegsa, Rus s'enfronta a una pena de 12 anys de presó i Rubio -també investigat en el cas Assut- a uns altres sis, segons es desprén de la qualificació provisional del ministeri fiscal.

Fiscalia atribueix a Rus els delictes de pertinença a organització criminal, un delicte continuat de malversació de cabals públics, de prevaricació administrativa i de falsedat en document oficial comesa per funcionari públic. Així mateix, acusa Rubio d'un delicte continuat de malversació de cabals públics, de falsedat en document oficial i un delicte continuat de prevaricació administrativa.

Per a l'exsecretari autonòmic d'Educació Màximo Caturla i l'excap de gabiente de Rus, Emilio Llopis, reclama la mateixa pena que per a l'expresident de la Diputació per idèntics delictes, a més de multa i inhabilitació.