Veïns de les Coves de Vinromà traslladen a Navarro i Mulet el seu rebuig al macroparc fotovoltaic Magda

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica va emetre un informe desfavorable al projecte

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, s’ha reunit aquest dimarts amb representants de l'associació Nostra Terra, a les Coves de Vinromà i ha conegut de primera mà part dels terrenys on es vol ubicar la macroplanta d'energia fotovoltaica Magda al terme d’aquest municipi del Maestrat històric. En la visita ha estat acompanyada pel senador de Compromís Carles Mulet, qui segueix de ben a prop la problemàtica de les energies renovables i la seua implantació en aquestes comarques.

Navarro ha escoltat els representants de l'entitat i els ha comunicat alguns dels detalls del seu informe desfavorable al Magda, que ha presentat fa poc al govern espanyol, ja que, «en primer lloc,  hi ha una afecció claríssima a aus de la zona que estan protegides», en concret l'àguila reial i el voltor lleonat, «però sobretot a uns terrenys que són d'alt valor agrològic, i no és raonable que els vulguen convertir en terres ermes».

La consellera també ha remarcat la seua postura a favor del món rural: «Estem defensant la nostra sobirania alimentària, la nostra agricultura, el nostre paisatge, però si omplim açò de plantes fotovoltaiques, ens oblidem dels nostres cultius i ens oblidem dels ocells protegits, per això li hem demanat al govern d’Espanya que no aprove aquest macroprojecte, no el volem». A parer seu, «tot terreny cultivat té alt valor i cal protegir-lo; si hi ha algú al darrere que s'esforça per mantindre el camp en producció, per a mi té valor i ací no hauria d'anar cap projecte de fotovoltaiques».

Tot i això, aprovar o no el projecte Magda és competència del govern estatal, i la Generalitat només pot actuar per presentar informes desfavorables i al·legacions, tal com ha fet la consellera d'Agricultura i Transició Ecològica. A parer seu, per al govern central és més important el rendiment econòmic a l'hora de decidir quines terres tenen o no més valor i, per tant, són més protegibles.

En aquest sentit, Nostra Terra ha recalcat que els terrenys afectats pel Magda compten amb una considerable extensió de cultiu ecològic d'ametlla, oliva i garrofa, i que és una contradicció que tant des del govern estatal com des de l'europeu els donen subvencions, per una banda, i per l'altra, permeten destruir els cultius ecològics per a instal·lar-hi plaques solars.

Tant la consellera Navarro com el senador Mulet han parlat de la importància de protegir aquestes terres, i, en aquest sentit, han explicat de les lleis en les quals estan treballant actualment, i que regularien una zonificació de les renovables per prioritzar terrenys degradats i ubicacions que no tinguen afeccions al medi ambient ni a la població. En el cas de projectes ja en tramitació, com és el cas del Magda, per la seua magnitud correspon al govern espanyol decidir sobre el seu futur.

Tanmateix, Isaura Navarro es mostra optimista i pensa que la protecció de la natura i les espècies d'aus protegides poden ser punts a favor importants, ja que aquesta protecció està recollida en la legislació Europea, dins de la Xarxa Natura.

Segons la consellera, «eixes monstruositats», referint-se als macroparcs d'energies renovables, «no aporten cap classe de benefici ni als propietaris dels terrenys ni als habitants de les poblacions afectades; no porten ni llocs de treball, ni energia més econòmica... La terra queda destrossada». 

Navarro i Mulet també s'han interessat per la postura del govern municipal de les Coves de Vinromà respecte al Magda, atés que Nostra Terra ha denunciat l’opacitat i la falta de comunicació a la qual s'enfronten des del principi. «El govern municipal en nega l'accés a qualsevol informació sobre el projecte, i també es nega a reunir-se amb nosaltres; estem en una situació d'opacitat total», ha explicat el president de Nostra Terra, Miguel Ángel Rodrigo.