L’ICOMOS dona suport a la qualificació de les naus de la Saïdia com a Bé de Rellevància Local

Destaca la protecció impulsada pels veïns i per rehabilitar les naus

El Comitè Nacional Espanyol del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS), organisme assessor de la Unesco en matèria de Patrimoni Mundial, ha manifestat el seu suport a la protecció de les naus de la Saïdia, situades al carrer Guala de València i dins del barri de Sant Antoni, i ha donat suport així a la proposta d'atorgar a aquestes antigues edificacions industrials la qualificació de Bé de Rellevància Local (BRL).

El comitè expressa aquest suport en un escrit d’aquest dilluns i remès a l'entitat veïnal del barri de Sant Antoni. Així, aposta per la rehabilitació «del conjunt» d'aquestes construccions, que en el seu moment van albergar la Fàbrica de Filats, Trenats i Teixits de Jute de Pilar Casanova.

ICOMOS ha destacat que està «compromès» amb els plantejaments de desenvolupament sostenible i compatibilitat entre les actuacions encaminades «cap a una economia més verda, com són la rehabilitació i la dotació de nous usos als vestigis del passat en els nuclis urbans», i ha apuntat que d'aquesta manera es «demostra la implicació en el Pacte Verd europeu i en el Llibre Verd del Patrimoni Cultural Europeu».

«Per això, volem expressar el nostre interès pel reconeixement dels valors patrimonials del conjunt de la Fàbrica de Filats, Trenats i Teixits de Jute de Pilar Casanova de la ciutat de València, perquè s'impulse la seua protecció com a Bé de Rellevància Local (BRL) dins dels paràmetres que marca la doctrina internacional sobre patrimoni industrial, com ara la Carta de Nizhny Tagil sobre el Patrimoni Industrial o els Principis de Dublín», indica el comitè en el seu escrit.

En aquest sentit, al·ludeix també al Pla Nacional de l'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE). Així mateix, sosté que el patrimoni industrial ha estat «reconegut com a tal de forma bastant recent», i apunta que «manca d'un calat social profund encara», alhora que indica que «el procés de patrimonialització
té un alt grau de complexitat per a saber què, com i per a què patrimonialitzar». «Es tracta d'un procés que necessita del temps i de la participació necessària de diversos agents –administracions, empreses i societat– per a buscar acords, crear consciència i evitar que es puguen produir pèrdues irreparables», recull l'escrit enviat als veïns de Sant Antoni.

El Comitè Nacional Espanyol del Consell Internacional de Monuments i Llocs ha ressaltat que en el cas de les naus de la Saïdia és «especialment important ressenyar que són els mateixos veïns de la zona els qui volen protegir» un «vestigi del passat del barri».

Al seu torn, recull a l’escrit, signat pel president de ICOMOS España, Jordi Tresserras Juan, que el futur d'aquestes construccions «podria passar per una rehabilitació i un canvi d'ús que tornara a connectar-lo amb la vida actual del barri».