Diari La Veu del País Valencià
La Sala l’Horta fa pujar a l’escenari «La fallera calavera»

La Sala L’Horta presenta, dissabte que ve 28 de gener a les 19 hores, La fallera calavera, una enginyosa història creada per Enric Aguilar en 2007 que ha tingut al llarg dels anys tota mena de versions culturals i que ara arriba en forma de comèdia teatral per a adults.

La història original gira al voltant d’una fallera que, després de morir en una mascletà, torna a la vida buscant venjança. Només hi ha una manera de calmar-la: cuinar-li una bona paella.

La clau de l’èxit d’aquest joc de cartes, del qual s’han venut desenes de milers d’exemplars, està en el seu valor etnològic, ja que rescata personatges quasi oblidats de la història valenciana, com ara els espantacriatures (el Camuñas o el Moro Muza); tradicions com la del Tribunal de les Aigües o fins i tot personatges de la televisió com Joan Monleón i la seua paella russa.

L’adaptació teatral, duta a terme per Floc Teatre i Amimic Teatre, situa l’espectador en la Nit de Tots Sants de l’any 2070. La protagonista d’aquesta tètrica i divertida aventura torna a la vida convertida en zombi i amb set de venjança.

Acompanyada per la reina de les Festes de Castelló de la Plana i per la bellea del Foc d’Alacant, tractarà d’arribar a Benidorm, ciutat on el poder establit impedeix la lliure celebració de les festes populars i, a més, ha gosat instaurar el xoriço com a nou ingredient oficial de la paella. En aquesta aventura contra «l’arròs amb coses» i la vida sense festes, les protagonistes es trobaran amb personatges tan populars de la iconografia valenciana com ara la Dama d’Elx, Tombatossals, Jaume I, el Capità moro d’Alcoi, Dj Ximo, Joan Monléon i les monleonetes.

L’ajuda dels espectadors serà vital perquè aquestes heroïnes puguen aconseguir el seu objectiu. Tal com assenyalen els seus creadors, es tracta d’una obra «divertida i desbaratada que permet fomentar l’esperit d’autocrítica i fer una revisió dels valors culturals i festius que ens identifiquen com a poble».

Dirigida per Eduard Costa i coescrita per aquest al costat d’Enric Aguilar, La fallera calavera compta amb un repartiment en el qual participen Mila Fernández, Pau Blanco, Jano de Miguel, Myriam Garcés i Amadeo Llach.

Comparteix

Icona de pantalla completa