Marcos Benavent diu que no s’esperava «aquesta “castanyà”»

L’autodenominat «Ionqui dels diners» diu que «espera» no ingressar en presó

L'exgerent de l'extinta Imelsa i autodenominat «Ionqui dels diners», Marcos Benavent, ha assegurat aquest dimarts que recorreran la condemna a set anys i deu mesos de presó que li ha imposat l'Audiència de València en el primer judici per aquesta macrocausa, el relatiu a adjudicacions irregulars de Thematica. Benavent confia no ingressar a la presó, i ha admès que no s'esperava aquesta sentència.

La primera sentència del cas Imelsa s'ha fet pública aquest dimarts –la vista es va celebrar entre maig i juny de 2022– i coincideix amb la celebració del segon judici, per les peces B i F, relatives als presumptes treballadors zombies en l'extinta empresa pública de la Diputació de València i de Ciegsa. Entre altres acusats, a més de Benavent, ara seu al banc dels acusats l'expresident de la corporació provincial i del PP de la demarcació de València, Alfonso Rus.

«La veritat és que no m'ho esperava», ha dit l'exgerent d'Imelsa en atenció als mitjans, ja que la condemna s'acosta als huit anys, que era el que sol·licitava Fiscalia Anticorrupció. «No hi ha hagut cap consideració, quan en aquest judici no tenia ni escrit de defensa perquè no va ser tan correcta com hauria d’haver sigut», ha assenyalat en referència al canvi de lletrat defensor.

Per això, ha reconegut que no s'esperava «aquesta castanyà», i ha recalcat que la sentència s'ha fet pública hui, quan ell havia de declarar en el segon judici. «Jo no crec en les casualitats, per a mi tot és causal; em tocava declarar i l'han publicat hui».

En aquest sentit, ha avançat que presentaran recurs davant la sentència perquè el tribunal no va admetre moltes de les seues al·legacions i proves i «perquè hi ha moltes coses que no estan gens clares». Segons la seua versió, aleshores no va tindre «la millor estratègia de defensa i a les proves em remet», i ha insistit que no va haver-hi «cadena de custòdia» dels àudios de la causa, i sí una «manipulació».

Benavent ha assenyalat que actualment la seua relació amb Rus és «cordial, d'hola i poc més», i assegura que ha «destrossat» tant a ell com «a molts», en al·lusió a quan va començar a declarar i va assegurar que anava a traure «merda a punta pala». «Hem destrossat a moltíssima gent, torne a demanar perdó», ha reiterat, encara que ha responsabilitzat a la seua defensa d'aleshores, que volia «intencionadament esguitar i perjudicar al major nombre de persones, i això no pot ser».

Per la seua banda, el seu actual lletrat, Juan Carlos Navarro, s'ha congratulat que en aquesta primera sentència han aconseguit part d'una absolució –per la part de malversació de fons públics per a l'abonament de campanyes electorals del Partit Popular en les eleccions municipals de 2007 i en les estatals de l'any 2008–, i ara intentaran que es repetisca el resultat amb la resta d'apartats.

Per tant, presentaran un recurs contra la sentència de l'Audiència que fonamentaran en la «il·legalitat de la prova utilitzada per a mantindre l'acusació», que és el pendrive que en el seu moment va aportar l'exdiputada d’Esquerra Unida i actual consellera de Participació, Rosa Pérez. Per a l'advocat, la sala, que ha rebutjat la petició de nul·litat de les gravacions, «no ha entrat sobre el que s’ha plantejat de la violació del dret a l'entorn virtual».

Eixa suposada il·legalitat en l'obtenció de la prova del pendrive també la plantejarà en la vista que se celebra en aquests dies, i ha descartat que el seu client entre a la presó perquè eixa mesura cautelar, s'acorda davant la possibilitat que evite l'acció de la justícia, i Benavent «està compareixent tots els dies i ho està durant fent tota la instrucció».