La Casa Museu Blasco Ibáñez rep 100.000 euros de l’herència de la neta de l’escriptor

Glòria Llorca Blasco-Ibáñez, que va morir a l’estiu, ha donat a la instal·lació el romanent dels bens de l’herència

La neta de l'escriptor Vicente Blasco Ibáñez, Glòria Llorca Blasco-Ibáñez, morta el passat estiu, ha donat a la Casa Museu de l'autor a València el romanent dels béns de la seua herència, que els operadors jurídics valoren en uns 100.000 euros.

Els advocats han comunicat a l'Ajuntament de València l'última voluntat de Glòria Llorca una vegada llegida l'herència, realitzada la partició i restats els llegats realitzats en favor de familiars.

Després de conèixer la notícia, l'alcalde, Joan Ribó, ha remarcat que la donació «es dedicarà íntegrament al Museu de Blasco Ibáñez, a la seua casa, amb l'objectiu de fer viure i intensificar la cura de tot el seu llegat». El primer edil, que ha agraït a la neta de l'escriptor aquesta donació, ha assegurat que «el llegat de Blasco Ibáñez és fonamental per a aquesta ciutat, i tots i totes el recordem com una persona clau en els segles XIX i XX de la ciutat de València».

Per la seua banda, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha destacat la «satisfacció» en haver sigut coneixedors que l'última voluntat de Glòria Llorca Blasco-Ibáñez, la neta de Blasco Ibáñez, era deixar en herència gran part dels seus béns a la Casa Museu de l'escriptor. «I no només per la quantia econòmica, sinó també perquè entenem que és un reconeixement a la tasca que estem fent en favor de la figura de Blasco Ibáñez, de la Casa Museu i de la cultura en general», ha ressaltat. «Estem agraïts i contents i, evidentment, satisfets del reconeixement per tot el treball que, des del govern de Joan Ribó, fem a favor de la figura de Blasco Ibáñez, de Benlliure i de tantes i tantes figures internacionals valencianes», ha asseverat.

L'última voluntat de Glòria Llorca, expressada per mitjà del seu testament, inclou l'obligació expressa i específica d'invertir els diners al xalet en què va viure l'escriptor, un edifici de propietat municipal i que gestiona la Regidoria de Recursos Culturals.

La Casa Museu Blasco Ibáñez, situada al barri de la Malva-rosa, reuneix un fons important i valuós sobre l'escriptor i periodista valencià. Al 2022 va rebre unes 10.000 visites anuals.

A més, l'Ajuntament té un conveni de col·laboració amb la Fundación Centro de Estudios Vicente Blasco Ibáñez pel qual garanteix una xifra mínima de 50.000 euros anuals de diners públics en inversions en aquest museu municipal.

La donació hereditària realitzada per Glòria Llorca Blasco-Ibáñez coincideix amb l'aniversari de la mort de l'escriptor, que va faltar el 28 de gener del 1928. De fet, aquest dissabte està previst un acte d'homenatge a Blasco Ibáñez al Cementeri General de València, on està enterrat, coincidint amb el 95 aniversari de la seua mort.