Compromís proposa engegar el segon canal de ràdio d’À Punt dedicat a la música i la cultura valencianes

Els diputats de Compromís Mònica Àlvaro i Josep Nadal, autors de la iniciativa, afirmen que la llei ho contempla

El grup parlamentari Compromís a les Corts ha presentat una proposició no de llei d'urgència per a instar el Consell Rector i a la Direcció General d'À Punt Mèdia a iniciar aquest exercici les emissions d'un segon canal de ràdio dedicat a la música i cultura valencianes.

Els diputats de Compromís Mònica Àlvaro i Josep Nadal, autors de la iniciativa, han explicat que la llei de 2016 amb la qual es va engegar de nou la ràdiotelevisió pública valenciana contempla en l’article 33.b la creació d'un canal específic de música en la ràdio.

Així, han precisat que seria «un canal temàtic, amb una programació dedicada bàsicament a la promoció de la música i la cultura de producció valenciana, en el qual també pot incloure's programació informativa» i han apuntat que «l'oferta musical cantada haurà de contindre com a mínim un cinquanta per cent de cançons interpretades en valencià».

Els representants de Compromís han destacat que «set anys després això continua sense aplicar-se» i han assenyalat que «en repetides ocasions» des d'aquesta coalició política s'ha exigit «el compliment de la llei» i s'ha «incidit en la necessitat d'un canal de ràdio temàtic».

«Fins i tot quan el problema sembla ser financer més que tècnic, ja que l'extint Canal 9 sí que tenia un altre canal que hui no està operatiu, no s'ha efectuat una anàlisi rigorosa sobre el cost d’engegar un segon canal temàtic dedicat a la cultura i la música en À Punt Mèdia», han afegit.

Així mateix, han apuntat que «els alts índexs d'audiència que ha obtingut À Punt Mèdia i especialment la televisió quan ha programat reportatges (com per exemple Zoom) o fins i tot ha retransmés concerts de música, són clars indicadors que a la ciutadania l'atrau la música feta a casa nostra».

«Les i els cantants valencians tenen el seu públic, que cada dia va en augment i el seu èxit fins i tot aconsegueix altres territoris no només de parla catalana com les Illes Balears o Catalunya, sinó que també omplin espais a Madrid, com recentment ha fet Zoo, o són programats en Festivals en tot el territori espanyol com per exemple L'Habitación Roja o Pupil·les. Grups com per exemple Mafalda tancaven el 2022 amb gires per Iberoamèrica on també són reivindicats», han exposat els representants del grup parlamentari.

També han afirmat que el treball des de «diferents vessants musicals, com per exemple el cant d'estil tradicional que Pep Gimeno Botifarra o Jonathan Penalba estan donant a conéixer, cantautors com Andreu Valor i Pau Alabajos o, fins i tot, raperes com a Tesa fa que la música valenciana aconseguisca diferents estils».

«Som terra de música i terra de festivals, o això almenys diuen els nostres eslògans en turisme si bé és cert que acollim fites internacionals per a melòmans i la nostra música triomfa. Malgrat tot això, la música valenciana, entenent per aquesta la que naix a casa nostra, no compta amb un mitjà públic on poder ser escoltada», han remarcat.

«Llevat d’honroses excepcions com el programa radiofònic Territori Sonor i algunes aportacions que es fan sobretot en ràdio, a les quals cal sumar algun programa de televisió com Duel de veus, ni la música, ni l'agenda cultural valenciana, tenen un canal propi on fer-se escoltar»,, han insistit.

Els diputats de Compromís han asseverat que per al 2023 el pressupost de l'ens públic «ha sigut ampliat», per la qual cosa han assenyalat que «els presumptes problemes financers podrien estar resolts amb una dotació financera major que la d'altres anys» i han considerat que aquesta «permetria posar ja en marxa aquest segon canal de ràdio».