Els lletrats de l’administració de justícia comencen una vaga indefinida aquest dimarts

Demanen una millora salarial equivalent a l’augment de la càrrega de treball que van patir fa anys

Els Lletrats de l'Administració de Justícia (LAJ) comencen aquest dimarts una vaga indefinida, amb el conseqüent «risc de paralització» dels jutjats i tribunals de tot l’Estat, en demanda d'una millora salarial equivalent a l'augment de la càrrega de treball que van patir fa anys sense que llavors se'ls compensara. En el marc d'aquesta mesura, es manifestaran en la plaça Callao de Madrid, a les 13 hores, i es mobilitzaran fins al Ministeri.

La Unió Progressista de LAJ (UPSJ), l'Associació Independent de Lletrats (AinLAJ) i l'Il·lustre Col·legi Nacional de LAJ també exigeixen el cessament del secretari d'Estat de Justícia, Antonio Rodríguez, per dir aquest dilluns en una roda de premsa que la vaga és «política», «sense cap finalitat professional» i «contra el poble».

Rodríguez ha remarcat que «qualsevol reclamació d'aquest col·lectiu està fora de lloc» perquè «cobren entre un 79% i un 140% més que un altre funcionari de l'Administració de Justícia dels mateixos nivells».

La vaga indefinida convocada és el resultat del conflicte laboral que mantenen els LAJ des de fa mesos amb el Ministeri de Justícia i que els ha portat a protagonitzar ja vagues puntuals -que van obligar a suspendre judicis i declaracions- i concentracions.

Les tres associacions retrauen al govern espanyol que fins ara no s'haja introduït una esmena a la Llei d'Eficiència Organitzativa perquè «les retribucions del cos de Lletrats de l'Administració de Justícia es referencien a les corresponents a la carrera judicial, en la proporció de millora que es considere adequada a les responsabilitats inherents a aquest col·lectiu».

En el marc del conflicte, els convocants van arribar a apel·lar a l’«autoritat» del president espanyol, Pedro Sánchez, davant la «gestió insensible i irresponsable» del Ministeri dirigit per Pilar Llop. «Depén només del govern espanyol que vosté presideix aprovar les modificacions dels Reials decrets retributius i l'Estatut Orgànic», van instar en un comunicat conjunt.

Risc de paralització de l’activitat dels jutjats

Les associacions advertien a Sánchez de la «gravetat» i de l’«extensió del risc de paralització de tota l'activitat ordinària dels jutjats i tribunals de tot el país, excepte els serveis essencials», que pot generar la vaga indefinida. Així mateix, subratllaven que també tindrà un «impacte directe global en els ciutadans, en les empreses i en tots els operadors jurídics que es relacionen amb el servei públic de l'Administració de Justícia».

En concret, avisaven que es paralitzaran els pagaments judicials a particulars (aliments, deutes, indemnitzacions, etc.) i al Tresor Públic (multes, dipòsits, etc.), atés que aquests funcionaris són els únics amb facultats de disposició dels fons del Compte de Dipòsits i Consignacions Judicials, que compta amb un saldo mitjà de 4.500 milions d'euros.

Des del Ministeri van remetre divendres passat una carta als LAJ signada pel secretari general d'innovació i qualitat del servei públic de Justícia, Manuel Olmedo, davant la «desinformació que aparentment existeix» sobre les actuacions dutes a terme des del departament «en interés» del cos. «La plenitud dels efectes es reflectirà en la nòmina d'aquest mes de gener, aconseguint un increment de complements de 206,87 euros», va precisar.

Un augment del 5, 26%

Segons va explicar, això implica un «augment de la massa salarial de lletrades i lletrats superior als 10 milions d'euros» i suposa «un increment del 5,26% del salari anual mitjà del cos» de LAJ, addicional al 8% (9,5% en funció de l'evolució de l'economia) que amb caràcter general experimentaran tots els empleats públics.

En aquest sentit, el secretari va subratllar que «en tres anys el salari mitjà de cada lletrat augmentarà una mitjana del 14,76%, sense parangó en l'administració pública». Al marge, Olmedo va recalcar que s'ha aprovat un programa que ha augmentat de 30 a 110 euros les retribucions per entrades i registres simultanis.