Diari La Veu del País Valencià
Rus demana la nul·litat del judici d’Imelsa

L’advocat de l’expresident de la Diputació de València i del PP de la demarcació de València, Alfonso Rus, ha demanat la nul·litat del cas Imelsa en veure «manipulació» en el pendrive que va originar el procediment i que va entregar l’actual consellera de Transparència i exdiputada d’Esquerra Unida a la Diputació esmentada, Rosa Pérez Garijo, a la Fiscalia Anticorrupció.

El lletrat de Rus s’ha pronunciat així en el primer dia del judici per les peces B i F d’Imelsa, relatives als presumptes zombies en aquesta empresa pública i en Ciegsa, durant el torn de qüestions prèvies. Fiscalia s’ha oposat a la seua pretensió.

L’advocat de Rus, Emilio Pérez, ha qüestionat l’autenticitat dels «artefactes informàtics» que van originar la causa Imelsa i, en concret, s’ha referit al pendrive que va entregar Rosa Pérez a Fiscalia en 2014, el qual «no consta que fora entregat a l’UCO per a la seua anàlisi ni la seua acceptació per part del jutjat», ha dit, per la qual cosa veu infracció del dret de defensa, de la tutela judicial efectiva i d’un procés amb totes les garanties per al seu representat.

«No sabem la cadena de custòdia del pendrive perquè de forma legal mai no s’ha mogut de la peça de denúncia», ha asseverat, per a agregar que el mateix va ser «manipulat» un dia abans que arribara al ministeri públic.

Pel que fa a la memòria USB i a l’ordinador que Mariano López, l’exsogre de l’exgerent d’Imelsa, Marcos Benavent, també va entregar al Ministeri públic amb documentació i àudios d’alguns dels acusats, el lletrat s’ha pronunciat en els mateixos termes, i ha manifestat que van ser manipulats. «Tots els informes de la causa han sigut realitzats després de l’examen el pendrive de Rosa Pérez, no legalitzat i sense cadena de custòdia. Rosa Pérez va fer una selecció de grans èxits, ho va manipular i Mariano va fer exactament el mateix», ha incidit.

El fiscal Anticorrupció, Pablo Ponce, s’ha oposat a la nul·litat i ha negat qualsevol tipus de manipulació. «El pendrive de Rosa Pérez es va entregar al jutjat d’Instrucció i es van admetre els documents. També va ser objecte d’anàlisi per part de l’UCO», ha dit.

Al mateix temps, ha recordat que Marcos Benavent, autodenominat «el ionki dels diners», no va manifestar «en cap moment» al llarg del procediment que els àudios que va gravar estigueren manipulats. «En nombroses declaracions ha dit davant el jutge que els àudios els va gravar ell i que no estaven manipulats», ha insistit. No obstant això, fa uns mesos, amb motiu del primer judici d’Imelsa, per la peça Thematica, l’acusat va canviar la seua versió. El tribunal n’ha descartat la nul·litat i ha demanat, primer, practicar la prova.

D’altra banda, Fiscalia ha avançat que ha arribat a un acord de conformitat amb 10 dels 26 acusats pel qual aquests reconeixen els fets i se’ls han rebaixat les penes. A més, ha demanat la testifical de Mariano López i del president actual de la Diputació, Toni Gaspar, del PSPV.

Moments abans de les qüestions prèvies, Francisco Javier Cañizares, un dels acusats, ha demanat al tribunal canviar d’advocat: «La meua advocada vol que diga que he treballat en Imelsa i és mentida. Jo no he treballat en Imelsa, he treballat en el partit socialista en manteniment», ha asseverat. L’acusat ha demanat el torn de paraula per a demanar al tribunal que se suspenga el judici perquè vol un canvi d’advocat en indicar que no se sentia ben defensat: «Demane que em defense un advocat d’ofici», ha repetit, a la qual cosa la seua advocada ha respost que era la primera notícia que tenia sobre aquest tema. «Us ho demane per favor, tinc falta de confiança en la meua advocada», ha afirmat l’acusat, per a agregar: «Jo vull dir la veritat».

Després de la seua sol·licitud, l’advocada ha manifestat al tribunal la seua voluntat de renunciar a la defensa del seu client en no veure’s en condicions d’assumir la seua representació. El tribunal, després d’estudiar la petició, l’ha denegat. Ha rebutjat tant suspendre el judici com que l’acusat canvie d’advocat en considerar que les al·legacions plantejades són «molt genèriques i vagues», i que l’acusat ha tingut molt de temps per a plantejar aquesta qüestió.

A la seua arribada al jutjat abans del judici, Rus ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació que estava «molt tranquil» i ha insistit en la seua innocència: «Ja tinc ganes de parlar. Porte set anys esperant», ha dit. Interpel·lat pels periodistes per si es considera innocent dels fets que se li atribueixen i pels quals s’enfronta a una pena de 12 anys de presó, tal com li reclama el ministeri fiscal, ha contestat: «Sempre, sempre». «Ja tinc ganes almenys de parlar, perquè els meus advocats no em deixen. Hui havia de declarar però no sé com va. He d’estar dos mesos ací i em veureu tots els dies», ha afegit.

Al costat de Rus hi ha altres acusats com l’exsubdelegat del Govern espanyol a València i exdiputat Rafael Rubio (PSPV) i l’ex secretari valencià d’Educació, Máximo Caturla, així com l’exdiputat del PP, Salvador Enguix.

Es tracta del segon judici de la macrocausa d’Imelsa, ja que al maig se’n va jutjar la primera, la relativa a Thematica, amb el Marcos Benavent com a principal acusat, que està a l’espera de la sentència.

En les peces que se’n jutjaran ara, la B i la F, s’han investigat contractacions presumptament irregulars en les empreses públiques Imelsa i Ciegsa. Rus s’enfronta a una pena de 12 anys de presó i Rubio, també investigat en el conegut com a cas Assut, a altres sis, segons es desprèn de la qualificació provisional del ministeri fiscal.

Fiscalia atribueix a Rus els delictes de pertinença a organització criminal, un delicte continuat de malversació, de prevaricació administrativa i de falsedat en document oficial comesa per funcionari públic. Així mateix, a Rubio li acusa d’un delicte continuat de malversació, de falsedat en document oficial i un delicte continuat de prevaricació administrativa.

Per a l’exsecretari d’Educació Máximo, Caturla, i per a l’excap de gabinet de Rus, Emilio Llopis, reclama la mateixa pena que per a l’expresident de la Diputació per idèntics delictes, a més de multa i inhabilitació.

Comparteix

Icona de pantalla completa