Lambda indica que la majoria d’atacs en xarxes socials es dirigeixen contra persones trans

L’entitat publica el seu informe Al loro! Sobre la violència que pateix el col·lectiu LGTBI

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, denuncia en el seu segon informe «Al Loro!» que la violència que pateix el col·lectiu LGTBI+ continua creixent cada dia en les xarxes socials. Només en el primer trimestre de 2022, l'equip de rastreig d'aquest programa va trobar 1.217 missatges discriminatoris, quasi el doble de contingut reunit en la investigació del 2021, principalment en Twitter.

Segons l’entitat, «l’LGTBI-fòbia no es mostra de manera visible i clara, sinó que s'amaga després de codis lingüístics i paraules clau que permet als qui inciten a l'odi evitar els filtres de les empreses tecnològiques, amb termes com, per exemple, travas per travestis o maricones amb un asterisc en lloc de la a (m*ricones)». A més, els perfils «en xarxes socials són privats (o poden configurar-se diferents nivells de privacitat) i les agressions en moltes ocasions es produeixen a través de missatges directes que no sempre es traslladen a una denúncia», explica el segon informe Al Loro! Discurs d'odi per LGTBI-fòbia i serofòbia en xarxes socials 2022.

El col·lectiu LGTBI+ vincula aquest augment de la violència en xarxes socials amb el context sociopolític actual «que encoratja aquest tipus de missatge discriminatori». És en internet on «persones que se senten legitimades per discursos de l'extrema dreta han trobat una eina per a atacar les seues víctimes, i fem aquesta relació per les icones vistes en els seus perfils que inclouen símbols d'espases i mort, a més de banderes d'Espanya, també la de l'àguila», explica Alicia Hervás, tècnica de Lambda responsable del programa Al Lloro!.

Lambda també ho relaciona amb la falta de protecció cap a col·lectius vulnerables, com el format per les persones trans, ja que respecte a l’any anterior s'ha trobat una major quantitat d'atacs a aquestes persones, la qual cosa es relaciona amb l'aprovació de la Llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, la qual cosa ja va passar l'any passat al voltant de la data en què es va aprovar l'inici de la seua tramitació parlamentària.

L'informe recull que, «a diferència de 2021, la violència exercida contra les persones LGTBI+ per xarxes en 2022 es va focalitzar més en les persones trans, seguides dels xics gais i, en tercer lloc, es va dirigir a persones trans no binàries, encara que volem recordar la dificultat de rastrejar els atacs», i afegeixen en una altra pàgina, referint-se als termes de cerca de la discriminació en xarxes socials: «estem segures que encara no es reflecteixen tots aquells existents».

També en comparació amb l'informe de l'any passat, es percep un augment en la resposta social que es dona als missatges discriminatoris en xarxes socials, encara que es manté en el 9% de tots els missatges analitzats, la qual cosa «encara és un percentatge molt baix i una desprotecció per a les persones atacades», explica Alicia Hervás. «​​És imprescindible facilitar espais de sensibilització perquè la ciutadania s'involucre en la detecció i denúncia d'aquests discursos que trobem per xarxes socials, i també per a donar-los resposta i mostrar rebuig davant aquestes agressions», insisteix.

I és que, encara que s'haja aprovat la llei abans esmentada, Lambda continua reclamant que s'adopten mesures reals que protegisquen les persones LGTBI+ de les múltiples discriminacions que pateixen, també en xarxes socials; i que incloga els col·lectius que han quedat desprotegits com ara les persones no binàries, les persones intersex o el col·lectiu LGTBI+ migrant.

En aquest sentit, indiquen que «els informes de Al Loro! són l'eina que ens ajuda a visibilitzar aquesta problemàtica i evitar que, a nivell social, aquests fets queden impunes», conclou la tècnica de Lambda, qui apunta que continuaran investigant en els atacs a aquesta part del col·lectiu «de cara a futurs informes».

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.