Diari La Veu del País Valencià
Un nou llibre del Magnànim analitza la relació entre l’obrerisme i la renovació educativa

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar el llibre Un mestre amb ideals. Juan Bautista Puig Crespo, de Vicent Torregrosa Barberà, el número 180 de la col·lecció Estudis Universitaris. El disseny de la col·lecció correspon a Fèlix Bella i el de la coberta a Juan Nava.

Unir els ideals socialistes i els de la renovació pedagògica

El llibre analitza la relació entre l’obrerisme i la renovació educativa a Xàtiva, un dels dos nuclis originaris del socialisme valencià. De fet, Pablo Iglesias, el fundador del PSOE, va visitar la capital de la Costera el 1888.

Juan Bautista Puig (1862-1910) va ser un socialista (acabaria com a regidor del PSOE de Saragossa) que va tractar de lligar els ideals socialistes i els de la nova pedagogia que encarnava la «Institución Libre de Enseñanza de Francisco Giner de los Ríos». El llibre analitza, a partir d’aquest estudi de cas de l’evolució personal i política de Puig, la transformació del camp docent i de l’ensenyament públic a finals del segle XIX i principis del segle XX. Puig, que va exercir la docència a l’Alcúdia, Novelda i Saragossa, on a més de regidor en la capital d’Aragó, va esdevenir president de l’Associació de Mestres de la província de Saragossa i director de l’escola de la Beneficència de Saragossa, on va morir als quaranta-huit anys d’edat.

Puig va mostrar un gran interés per la innovació didàctica. De fet, el llibre també incorpora moltes imatges i il·lustracions, pàgines d’un llibre de geometria i agrimensura i, també, de l’excepcional mètode de cal·ligrafia (que consta de 22 quadernets), publicats per l’editorial Dalmau-Carles, com a exemplificació de la important tasca de publicacions de material docent i escolar de Juan B. Puig Crespo.

Comparteix

Icona de pantalla completa