Diari La Veu del País Valencià
Una trobada feminista a Carcaixent analitza la llei del «només sí és sí»

El col·lectiu Lobby Sòriques va celebrar dissabte passat, 14 de gener, una nova trobada d’agermanament i feminisme a Carcaixent (la Ribera Alta) en què l’associació local Veu Feminista va ser l’entitat amfitriona.

Després d’esmorzar, les més de quaranta participants van visitar el palau de la Marquesa de Carcaixent, on es va fer una breu explicació sobre l’època, el disseny i la taulelleria d’aquest i, en acabat, es van traslladar al Centre d’Empreses per a escoltar la ponència de la jurista Anna Oliver sobre la llei 10/2022, de Garantia integral de la llibertat sexual.

Durant la intervenció, Anna Oliver, una de les fundadores de l’associació Juristes Dones d’Alzira-AJUDA i presidenta del col·lectiu Sòriques, va aclarir algunes de les confusions de «la mal anomenada llei del “només sí és sí”». Per a començar, va detallar la importància del terme «integral», que apareix en el títol de la norma i que implica que aquesta té afecció en tots els camps: educatiu, laboral, cultural, social, sanitari, familiar, publicitari, etc.

Les participants al Palau de la Marquesa de Carcaixent

Així mateix, va destacar alguns dels «aspectes positius de la llei i que, no obstant això, no han sigut ressaltats per la premsa d’actualitat, més prompte al contrari, atés que aquesta s’ha centrat descaradament, en un únic punt desfavorable: la revisió del temps de condemna de persones condemnades per delictes sexuals». Per això, Oliver va exposar els motius pels quals es produeixen aquestes revisions de condemna, que també ocorre en qualsevol llei que s’aprove. «En aquests casos, totes les condemnes s’han de revisar, ho sol·licite l’advocat o l’advocada o el tribunal, ja que hi ha variació en els rangs mínims d’algun dels delictes», va assenyalar. «Així, podem veure titulars de premsa, escandalitzant l’opinió pública, sobre aquest aspecte únicament, quan és un procediment comú quan s’aprova una nova llei», va indicar.

Tanmateix, va ressaltar Oliver, «no es modifiquen els fets provats i solament en alguns casos es pot veure reduït el temps de condemna». En aquest sentit, «analitzant les dades que mostra l’Informe sobre delictes contra la llibertat i indemnitat Sexual del 2021, es calcula que la revisió de penes no arriba ni a l’1% de les condemnes».

Anna Oliver durant la seua intervenció

També va apuntar altres aspectes de la llei que es consideren positius per la defensa de la seguretat de les dones: «que s’estableix com a delicte penat qualsevol acció no consentida, que s’inclou la responsabilitat de les persones jurídiques en aquests delictes o que es crea una bossa econòmica per compensar les víctimes, entre altres qüestions».

Les assistents, després de la tertúlia posterior a la xerrada, van arribar a la conclusió que la llei presenta «més aspectes positius que negatius», i que «queda molta feina perquè aquesta siga completament compresa, aplicada i treballada».

D’altra banda, es va remarcar que «om apareix reflectit a l’Informe esmentat, «la majoria dels delictes són comesos a les cases de les víctimes i llocs pròxims, i és en aquest aspecte on cal posar el focus». «És fonamental que la nostra societat rebutge la violència contra les dones, tant, i principalment, a l’àmbit familiar i social, com als àmbits educatiu i cultural, per a aconseguir els objectius d’igualtat que busca el feminisme», van concloure.

Comparteix

Icona de pantalla completa