Diari La Veu del País Valencià
Les reserves d’aigua del Xúquer, més de 1.500 hm³, són superiors a la mitjana de l’última dècada

Els embassaments gestionats per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) han començat el 2023 amb un volum d’aigua embassada global que supera els 1.500 hectòmetres cúbics d’aigua, una quantitat superior a la mitjana de l’última dècada, segons ha informat l’entitat. Així mateix, ha destacat que aquesta quantitat assegura el subministrament d’aigua de tots els usuaris fins a les acaballes de l’estiu.

La CHX ha explicat que «les intenses precipitacions registrades al març de l’any passat (es van acumular més de 160 mm, quan la mitjana dels últims 32 anys per a aquest mes és de 46 mm) i una òptima gestió» han permés iniciar la nova campanya hidrològica «amb un estat excel·lent» dels embassaments que superen la meitat de la seua capacitat total (57%).

Així mateix, ha comentat que la precipitació acumulada en l’actual any hidrològic (d’octubre del 2022 al gener del 2023) està en el valor mitjà dels últims 32 anys en la demarcació de Xúquer (143 mm), però ha precisat que la quantitat d’aigua embassada és més gran i supera les mitjanes dels últims 10, 20 i 30 anys.

La Confederació ha afirmat que amb aqueste volum d’aigua està en disposició de garantir el subministrament per a atendre les demandes de tots els usuaris en el present any hidrològic 2022-2023. «Veient les dades que tenim, i encara que no es produïsquen precipitacions al llarg de l’hivern i de la primavera, podem dir que la campanya d’estiu està totalment assegurada», ha manifestat el director tècnic de la CHJ, Manuel Torán.

Torán confia, «malgrat que les previsions per a aquest hivern no són les millors», que puguen arribar pluges al llarg de la primavera en bona part de la demarcació i potser precipitacions en forma de neu en les conques d’aportació dels embassaments de les capçaleres dels rius Alarcón (riu Xúquer), Contreras (riu Cabriol) i Arquillo (riu Túria).

La CHX ha afegit que el 2022 ha sigut més calorós del normal i ha apuntat que aquesta situació «ha afectat de manera directa els embassaments». Les altes temperatures s’han traduït en més evaporació de l’aigua i, d’altra banda, en un increment de la demanda del consum agrícola «per a regar uns sòls extremadament secs».

En aquest sentit, ha apuntat que cal tindre en compte que són embassaments «que compatibilitzen tots els usos de l’aigua com són el proveïment urbà, els usos agrícoles, industrials i hidroelèctrics, amb els cabals ecològics establits per la Directiva Marc de l’Aigua i concretats en el Pla Hidrològic de la Demarcació».

Per això, la gestió, ha precisat, es duu a terme «des de cada sistema d’explotació i des de cada presa amb l’objectiu de ser el més eficient possible». «Treballem des de la cultura de l’estalvi. Sempre estem fregant aqueixa hipotètica escassetat hídrica i cada litre és important. Igual que nosaltres, els usuaris estan conscienciats i comparteixen aquesta cultura, per la qual cosa estem molt satisfets amb la seua labor», ha subratllat Manuel Torán.

Comparteix

Icona de pantalla completa