Diari La Veu del País Valencià
Moisès Vizcaino parla dels 10 anys de La Veu en la Tertúlia dels dilluns, a la Societat Coral El Micalet

L’editor de Diari La Veu, Moisès Vizcaino, ha dut a terme una xerrada sobre els 10 anys d’aquest mitjà en la Tertúlia dels dilluns, també anomenada Tertúlia de Bausset, en honor de Josep Lluís Bausset (1910-2012), un dels integrants històrics, que se celebra a la seu de la Societat Coral El Micalet de València. Els membres d’aquesta, veterans lluitadors pel País Valencià, l’han convidat a participar-hi amb la finalitat de conèixer la trajectòria del periòdic i la situació actual de primera mà.

Durant la intervenció, Vizcaino ha explicat com va nàixer aquesta iniciativa, amb l’objectiu de vertebrar mediàticament el País Valencià des del periodisme i contribuir al canvi social i prestigiar la llengua, en un moment en què el PP governava la Generalitat amb majoria absoluta ja feia un grapat d’anys. També, quin ha sigut el camí recorregut fins a hui, que ha estat fructífer, però ple de dificultats, ja que la segona etapa, començada el 2017, va acabar de manera traumàtica amb el tancament de Diari La Veu a causa de l’incompliment de l’acord assolit amb l’antic Bloc Nacionalista Valencià i les conselleries dirigides per aquest partit per a obtindre la publicitat institucional que li corresponia atenent els criteris de proporcionalitat i ús de la llengua. Més encara si tenim en compte que la Llei d’Ús i d’Ensenyament del Valencià (LUEV), en l’article 26.1, disposa que «tots els ciutadans tenen el dret a ser informats pels mitjans socials de comunicació, tant en valencià com en castellà».

Tanmateix, per tal de mantindre viva la flama, el 2020 es va posar en funcionament la publicació Nosaltres La Veu amb la finalitat d’aconseguir agermanaments que feren possible recuperar el diari, la qual cosa es va poder dur a terme el 25 d’abril del 2022. I tot gràcies a mil subscripcions que van aportar els recursos necessaris des de la societat civil perquè la premsa independent, en clau de país i en valencià tornara a tindre un espai digne.

No obstant això, l’editor del Grup La Veu ha assenyalat que, després de dues legislatures del govern del Botànic, el panorama mediàtic valencià no ha canviat gens, atés que les subvencions al foment del valencià continuen sent escasses, malgrat l’increment de la Direcció General de Política Lingüística, i la publicitat institucional es reparteix sobretot entre els mitjans que conformen l’oligopoli mediàtic en castellà.

En aquest sentit, Vizcaino ha remarcat «la falta de visió per bastir i canviar l’ecosistema comunicatiu valencià amb mitjans en valencià i amb consciència de país davant dels mitjans provincials i en castellà, propietat d’empreses de capital forà i visió espanyolista, entre els quals dominen majoritàriament els d’ideologia conservadora i ultra.»

Després de la xerrada, els tertulians han mostrat el seu interés per tot el que acabava d’exposar Moisès Vizcaino amb moltes preguntes, que han fet que la tertúlia s’haja allargat més de dues hores.

Comparteix

Icona de pantalla completa