Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència espanyola rebutja la petició de Camps d’ajornar el seu judici

L’Audiència espanyola ha decidit rebutjar la petició de la defensa de l’expresident valencià, Francisco Camps, que havia sol·licitat que se suspenguera l’inici del judici per les presumptes irregularitats en l’adjudicació a Orange Market de l’expositor de Fitur 2009, programat per a aquest 23 de gener, perquè havia detectat que en la plataforma digital on ha de constar tota la causa no estava inclosa tota la documentació.

Fonts jurídiques assenyalen que la Secció Segona de la Sala penal ha acordat per providència d’11 de gener denegar la suspensió i emplaçar la defensa a reproduir la seua queixa durant la celebració del juí, en les qüestions prèvies.

Va ser el passat 4 de gener quan la representació legal de Camps va elevar l’escrit recordant que a l’octubre de 2022 es va emplaçar a les parts a indicar amb la deguda antelació els toms i fulls on estaven els documents que volien fer valdre al judici oral, i que estaven pujats a la plataforma Alfresco.

Expliquen des de la defensa que, no obstant això, i malgrat aquesta petició de la Sala penal, en la plataforma van detectar que segons el dia, «l’ordre i ubicació dels arxius canvia i és diferent», i que «la causa ni està arxivada de manera cronològica ni es troba incorporada en la seua integritat».

Van descobrir, així mateix, que existeixen carpetes buides, que hi ha toms que no estan i uns altres que ni tan sols estaven ordenats. Per això, i tenint en compte que s’està davant una causa «d’excessiva documentació i dilatada tramitació», consideraven que esdevenia en «impossible el compliment de l’emplaçament» a dir quina documentació volen incloure en la vista. Així mateix, indicaven que amb aquest problema era impossible «l’exercici del dret de defensa amb tota la seua virtualitat» perquè resultava «impossible la preparació del judici».

Per tot això, la defensa de Camps indicava que havia de suspendre’s l’inici del judici, programat per al dilluns 23 de gener, «mentre no canvie l’anterior circumstància». I demanava que, per a no generar dilacions indegudes, el lletrat de l’Administració de Justícia certificara que en la plataforma Alfresco on hi ha la causa concorren les circumstàncies descrites.

Però ja en una diligència, la lletrada de l’Administració de Justícia va indicar que, «examinades les presents actuacions, així com la documentació elevada a la plataforma CLOUD, es comprova que tota la documentació de què consta aquesta causa, així com la de totes les causes anteriors relacionades amb aquest, es troben elevades a aquesta plataforma des del moment de la incoació de les actuacions».

Cal recordar que l’inici d’aquest juí ja es va ajornar del 17 de gener al dia 23 de gener per la falta de sales de vistes perquè se celebrara. En aquesta causa es jutja l’expresident valencià per les presumptes irregularitats en l’adjudicació a Orange Market, una de les empreses de la trama Gürtel, del contracte per a l’expositor valencià de l’edició de Fitur 2009. La Fiscalia Anticorrupció demana que Camps siga condemnat a dos anys i mig de presó.

L’aleshores titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5, José de la Mata, va obrir juí oral per aquest assumpte al setembre de 2019 asseient al banc dels acusats a Camps en considerar que hi ha «un arsenal d’indicis, molt consistents, cadascun d’ells suficientment acreditat, que permet afirmar que l’aleshores president de la Generalitat va participar en l’adreçament del contracte de Fitur 2009 a favor d’Orange Market».

Comparteix

Icona de pantalla completa