Diari La Veu del País Valencià
Tots els partits, també Vox, esmenen els pressupostos de PP i Cs a Alacant

Com calia esperar, els partits d’esquerres amb representació a l’Ajuntament d’Alacant han presentat esmenes contra els pressupostos dissenyats pel govern local, integrat per PP i Cs. Compromís va ser la primera força a fer-ho, amb mig centenar d’esmenes i amb un discurs molt crític amb la tasca de govern, tot indicant que el disseny d’aquests comptes havia de ser el preludi d’un canvi a l’Ajuntament.

Unides Podem, en canvi, ha triplicat l’aposta i ha presentat 151 esmenes contra els pressupostos de l’alcalde Luis Barcala. La coalició morada, liderada per Xavier López a Alacant, ha instat el govern local a retirar l’ordenança de convivència cívica, titllada per l’esquerra com «ordenança de la vergonya», i «seure a negociar».

Segons Unides Podem, les seues propostes són fruit del diàleg d’aquests mesos amb els moviments socials, veïnals i comercials «per tal que la ciutat avance cap a la sostenibilitat ambiental, cap a la inclusió social, cap a la protecció dels sectors productius de proximitat i cap a la potenciació històrica i cultural i arquitectònica d’Alacant», a més de retreure que els pressupostos plantejats són «fiscalment injustos i antisocials en la seua inversió».

Per part del PSPV, el partit que lidera l’oposició al consistori, l’esmena ha sigut a la totalitat, i ha qualificat els pressupostos de Barcala com a «final de cicle». Els socialistes han presentat una alternativa pressupostària que suposaria, diuen, un increment de 137 milions en els comptes, que eixirien de convenis amb la Generalitat, amb el Govern espanyol i també dels fons europeus. Així ho han argumentat els regidors Miguel Millana, Trini Amorós i Llanos Cano en roda de premsa, que han denunciat que els comptes plantejats proposen una reducció del 26% en inversió en vivenda pública, d’un 53% en medi ambient, d’un 85% en cooperació, d’un 45% en igualtat i un milió d’euros menys d’inversió per a la tercera edat, entre altres dades.

L’esmena que més ha sobtat, això sí, ha sigut la de Vox. El partit ultradretà, que compta amb dos representants al consistori i que fins ara ha sigut la formació que ha pactat pressupostos amb el govern de PP i Cs, també ha enregistrat una esmena a la totalitat, criticant la «inexistència de rebaixes fiscals» i denunciant el que han anomenat «Alicante Central», en referència a la zona de baixes emissions amb què s’ha compromès el govern local, que segons els ultradretans obligarà els alacantins a haver de traslladar-se en «patinet o en bicicleta» o amb un cotxe elèctric que costaria 40.000 euros. Segons Vox, el plantejament de PP i Cs «és el mateix que el de l’esquerra radical».

És la primera vegada que Vox planteja una esmena a la totalitat d’uns pressupostos a l’Ajuntament d’Alacant, i és la primera vegada que l’executiu de Barcala ha de fer front a aquesta situació en la present legislatura.

Comparteix

Icona de pantalla completa