Diari La Veu del País Valencià
L’IPC tanca l’any al País Valencià en el 5,5% després de pujar els preus un 0,2% al desembre

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha pujat al País Valencià un 0,2% durant desembre respecte al mes anterior, de manera que ha tancat el 2022 amb una taxa interanual del 5,5%, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Amb aquest increment, la inflació acumulada se situa també en el 5,5%.

Per sectors i comparant aquest desembre amb desembre del 2021, al País Valencià els preus han augmentat sobretot en aliments i begudes no alcohòliques (16%), seguit de mobles i articles de la llar (8,4%), restaurants i hotels (8,2%), begudes alcohòliques i tabac (6,8%).

Els segueixen l’increment de transport (4,7%), altres béns (4,4%), oci i cultura (2,9%), ensenyament (1,4%), vestit i calçat (1%), i sanitat (0,4%). Per contra, van baixar en habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles (-7,9%) i comunicacions (-2%).

Al conjunt de l’Estat, l’IPC es va incrementar dues dècimes el desembre en relació amb el mes anterior i va retallar 1,1 punts la taxa interanual, fins al 5,7%, la xifra més baixa des de novembre del 2021, segons les dades definitives publicades per l’INE, que rebaixen en una dècima els avançats per l’organisme a la fi del mes passat, quan va apuntar a un IPC interanual del 5,8% i a un ascens mensual dels preus del 0,3%.

No ha sigut així en el cas de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), on l’INE ha elevat una dècima la seua estimació inicial del 6,9%. Així, l’IPC subjacent finalment va tancar desembre en el 7%, taxa set dècimes superior a la de novembre i la més elevada des de novembre del 1992.

Amb aquesta dada, la inflació subjacent supera a l’índex general per primera vegada des de febrer del 2021 i obri una bretxa d’1,3 punts.

Comparteix

Icona de pantalla completa