Generalitat, Diputació i Ajuntament volen completar les exhumacions del cementeri de Castelló de la Plana

Les tres adeministracions col·laboren en els treballs que s’hi duen a terme des de fa uns anys

La Generalitat, la Diputació de Castelló i l'Ajuntament de Castelló de la Plana treballen per a completar en aquesta legislatura les exhumacions de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura del cementeri civil de la capital de la Plana.

Així ho destaca la corporació provincial, que, a través de l'àrea de Memòria Històrica que dirigeix la diputada Tania Baños, ha col·laborat en l'exhumació de 88 persones represaliades dins de la campanya d'exhumacions que s'hi estan duent a terme i en la qual també participen el consistori i el Consell.

Baños ha recordat que no va ser fins al 2019 quan es va activar aquesta àrea per a «reparar la dignitat dels afusellats i recuperar la memòria democràtica». Sobre això, la diputada ha reivindicat la importància de la tasca mampresa en matèria de Memòria Històrica per l'actual equip de govern de la institució, que s'ha materialitzat en la col·laboració amb l'Ajuntament i la Generalitat en la identificació de les persones que van ser afusellades pel franquisme.

La campanya d’exhumacions de represaliats pel franquisme va finalitzar la fila 5 del cementeri civil de Castelló de la Plana el passat octubre  | Arqueoantro 

A través d'aquesta iniciativa, la Diputació ha col·laborat en l'exhumació de 24 persones en la campanya del 2020, 28 persones en la campanya del 2021 i 36 persones en la campanya del 2022.

La campanya del 2020 era la cinquena que feia l'Ajuntament i la primera en la qual participava la Diputació. En aquesta campanya es van continuar amb les exhumacions de les files 5 i 8.

Exhumacions de la fila 5 del cementeri civil de Castelló de la Plana el passat octubre  | Arqueoantro 

La campanya del 2021 es va destinar a la localització, excavació, exhumació i identificació de 28 víctimes de la repressió franquista, incloent-hi els treballs de les proves de laboratori d'identificació per ADN. Es van estudiar les demandes d'exhumació existents i es va elaborar una proposta d'exhumacions que va possibilitar finalitzar tota la fila 11, un aspecte molt important per a obtindre la seqüència completa de la fila i avançar en els processos d'identificació.

A més, la campanya del 2022 ha permés finalitzar les files 5 i 14 i continuar les exhumacions de la fila 8. El 2018, 2019, 2020 i 2021 l'Ajuntament ha exhumat un total de 67 cossos, que se sumen als 88 de les campanyes 2020, 2021 i 2022 de la Diputació i als 36 de la doble campanya de 2020 de la Generalitat.