L’interventor de l’Ajuntament d’Alacant alerta el govern local de les conseqüències del retard del Pressupost

L’Ajuntament d’Alacant, governat per PP i Cs, tornarà a aprovar els comptes anuals fora de termini

El retard de l’aprovació pressupostària a l’Ajuntament d’Alacant per desbloquejar els comptes d’aquest 2023 ha provocat una queixa de l’interventor del consistori, que ha advertit de les conseqüències d’aquest fet. Novament, tal com està passant des que l’alcalde Luis Barcala assolira la màxima regidoria municipal el 2018, l’Ajuntament aprovarà els comptes anuals fora de termini, sense poder ser executats l’1 de gener, tal com seria òptim. Curiosament, aquest retard no s’ha degut a una prolongació en les negociacions, atès que l’oposició ha denunciat que l’executiu local, integrat per PP i per Cs, no ha volgut parlar amb els partits que no són a dins del govern, llevat de Vox, que previsiblement aprovarà els comptes sense dificultats –PP i Cs, de fet, governen gràcies als pactes amb la ultradreta, ja que sols no sumen la majoria absoluta.

L’interventor municipal afirma que els pressupostos s’haurien d’haver remès molt abans per poder ser executats dins del termini òptim després d’un període de fiscalització que ell mateix protagonitza. Alhora, també ha indicat que diversos apartats tenien errors que fugen de la seua tasca de control, així com ha lamentat l’absència d’argumentació de la memòria o de l’informe econòmic i financer. De fet, l’interventor, segons assegura, va haver de sol·licitar la informació que no figurava en els informes pertinents, a la qual cosa l’executiu va respondre sense claredat, cosa que ha retardat encara més la fiscalització. També hi ha hagut respostes amb retard, per exemple de cinc dies en el cas de la pregunta sobre convenis de l’Ajuntament amb la Generalitat. Fins i tot, assegura, el pressupost, l’avantprojecte del qual es va enregistrar el 2 de desembre, havia sigut presentat set dies abans en roda de premsa per part de Luis Barcala i de l’alcaldessa Mari Carmen Sánchez.

La crítica de l’interventor que més mal ha fet a l’executiu local, en canvi, ha sigut la de les subvencions directes sense conformitat amb la llei i sense els principis de transparència, igualtat, objectivitat i no discriminació. Aquest apunt ha fet reaccionar l’Ajuntament, que ha presentat una ordenança per a regular subvencions a través dels regidors Manuel Villar i Antonio Manresa per a corregir aquest punt.

Ara mateix, el pressupost local es troba en fase d’esmenes i serà aprovat divendres. Els grups de l’oposició han denunciat les retallades en despesa social, concretament en àmbits com el de la cooperació i LGTBI, en el que interpreten com un gest del govern de l’Ajuntament d’Alacant cap a Vox per a facilitar l’aprovació dels pressupostos del 2023.