Diari La Veu del País Valencià
Elda disposarà d’una planta solar que produirà energia per a 12.500 llars

La Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental de la Generalitat Valenciana ha donat el vistiplau a la instal·lació de la planta solar fotovoltaica denominada Idella, de 25MW, a Elda (Vinalopó Mitjà), que comptarà amb una inversió de 12 milions d’euros i generarà energia per al consum elèctric anual de 12.500 llars.

Darrere de la promoció d’aquesta instal·lació hi ha l’empresa Risen Energy Spain, filial amb seu a El Campello (l’Alacantí) de la companyia asiàtica Risen Energi, «un dels majors fabricants de panells a nivell mundial», segons indica l’empresa en un comunicat.

En els 12 milions d’inversió en la planta es té en compte la instal·lació solar fotovoltaica i la seua infraestructura d’evacuació, que consisteix en una línia de 66 kv que unirà la planta amb la subestació elèctrica d’Elda, propietat d’Iberdrola. La línia tindrà una longitud de 2.635 metres i s’ha projectat «majorment de manera soterrada per camins públics per a minimitzar l’afectació dels veïns de la zona».

Els terrenys en què es pretén construir la planta fotovoltaica es troben en estat d’abandonament agrícola des de fa dècades, «mantenen capacitat agrològica moderada, baixa i molt baixa i, per tant, són compatibles amb aquest tipus d’instal·lacions, segons s’estableix al Decret Llei 14/2020 aprovat per la Generalitat per a regular els emplaçaments», indiquen.

L’estructura de suport dels panells fotovoltaics serà fixada i unflada directament sobre el terreny, cosa que «garantirà la colonització del terreny per vegetació autòctona». Risen Energy calcula que per a la seua construcció serà necessari crear més d’un centenar de llocs de treball de distinta qualificació.

El vicepresident de la companyia a l’Estat espanyola, Benito Peñín, ha apuntat que, arribat el moment, li agradaria col·laborar amb l’Ajuntament d’Elda com a canal per al foment d’ocupació local, atès que aquesta ciutat «i la seua comarca estan potenciant recentment els mòduls de formació professional enfocats a les energies renovables».

La planta generarà, aproximadament, 44 GWh anuals i evitarà l’emissió a l’atmosfera de més de 17.000 tones de CO2, quantitat corresponent al diòxid de carboni que consumiria una plantació de 50.000 arbres, segons indiquen des de l’empresa.

El projecte, que va ser presentat a l’administració al juny del 2020, ha superat els tràmits ambientals necessaris i ha obtingut l’Autorització Ambiental, un permís que s’assoleix després de rebre els informes favorables de les Direccions Generals de Política Territorial i Paisatge, Medi Natural, Cultura i Patrimoni, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa