Les excavacions a la Cova dels Diablets, a Alcalà de Xivert, documenten enterraments de fa 4.800 anys

També s’hi han trobat fragments de ceràmiques fetes a mà, útils de sílex, collarets fets de conquilles marines, mineral o os i altres ornaments

La tercera campanya d'excavacions arqueològiques a la Cova dels Diablets, a Alcalà de Xivert (el Maestrat), ha finalitzat després de dos anys complets de treball de l'equip d'arqueòlegs. En aquesta ocasió la intervenció s'ha centrat en una part de la cavitat, on s'han documentat restes dels enterraments prehistòrics amb una antiguitat aproximada de 4.800 anys.

Les tasques han permés recuperar diferents restes de persones soterrades, així com fragments de ceràmiques fetes a mà, útils de sílex, collarets fets de conquilles marines, mineral o os i altres elements d'ornament.

Des de fa més de vint anys no s'havia efectuat cap mena d'actuació arqueològica en aquest jaciment prehistòric de la Serra d'Irta, però gràcies a la col·laboració entre diferents institucions s'ha pogut dur a terme de manera satisfactòria.

L'Ajuntament d'Alcalà de Xivert ha finançat la contractació d'una empresa especialitzada per a fer els treballs de camp, mentre que la Diputació de Castelló ha aportat la direcció i coordinació de l'equip d'investigació, el material tècnic, les gestions administratives i la gestió de les diferents analítiques, tot això des del Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació. La Universitat Jaume I també ha aportat mitjans tècnics des del laboratori especialitzat en aquest àmbit.

La Cova dels Diablets es troba dins de la zona de màxima protecció del Parc Natural Serra d'Irta i, per tant, ha sigut imprescindible seguir les directrius de la direcció del Parc Natural i de la Conselleria de Medi Ambient. A més, el Parc Natural ha col·laborat també en les actuacions, efectuant el condicionament de l'accés i orientant totes aquelles activitats que puguen afectar la conservació de l'entorn.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.