L’últim número de La Veu dels Llibres ofereix una entrevista de Vicent Brotons a l’alcalde de Castalla (l’Alcoià), Antoni Bernabeu. Una conversa que, explica Brotons, «no tindrà una orientació política, és a dir, que no es mourà pel territori de la legítima confrontació ideològica i programàtica de les distintes forces que configuren la corporació de l’ajuntament de Castalla, sinó que se centrarà en la gestió cultural i patrimonial en el sentit més ampli dels termes i específicament en la figura d’Enric Valor com a escriptor castellut» i en el projecte d’adequar la seua casa natal com a espai de memòria i interpretació de la seua vida i la seua obra
En aquest número, Francesc Viadel s’endinsa en La mina de la mort, de la periodista Maria Favà (Barcelona, 1949), sense la qual «potser mai no s’hauria destapat el saqueig perpetrat durant dècades del Palau de la Música Catalana per part del desvergonyit patrici Lluís Millet i Tusell i els seus còmplices Jordi Montull, Gemma Montull, Laia Millet Vallès i Marta Vallès Guarro», assenyala Viadel. Aquest llibre que ara presenta és un reportatge d’investigació en «la millor tradició del periodisme narratiu» sobre l’accident de la galeria de carbó de la mina Clara de l’Espà el 1944, a Saldes, en la comarca del Berguedà, que va produir la mort de 34 miners. Causat per una explosió de grisú, és l’accident amb més víctimes en la història de la mineria a l’Estat espanyol però, també, un testimoni històric de l’esclavitud laboral, la impunitat i la corrupció durant el franquisme.
En un altre article de La Veu dels Llibres d’aquest dissabte, Jesús Ferri proposa un menú literari per a iniciar-se en l’obra de Joan Fuster. Per a començar, Nosaltres, els fusterians (Perifèric Edicions, 2017) «pot ser un bon entrant». A continuació serviria Ser Joan Fuster. Antologia de textos fusterians (Bromera, 1991), que «tingué el beneplàcit i alguns suggeriments del mateix Fuster». Un altre seria el llibre-disc Joan Fuster recitable (Edicions 96, 2016), amb una selecció de poemes, aforismes i fragments de diari. La selecció de Ferri inclou uns quants títols més.
També Vicent Garcia Devis aconsella El dit de Déu, de Raquel Ricart, la història de tres dones que traven una forta amistat entre elles no absenta de conflictes d’interessos. «Elles, la Nora, l’Escriptora i un Jo narrador són les tres potents protagonistes d’aquest emocionant i tendre relat, potser el més íntim i personal de l’escriptora, l’escriptora real de la trama, Raquel Ricart», diu Garcia Devis. «Són tres dones que escriuen i llegeixen i això les marca per a tota la vida, una existència encordada entre elles com el fil d’un collar de perles».
En aquest número, Jaume C. Pons Alorda parla de Diatomea, de Núria Perpinyà, una novel·la «molt incisiva que proposa un estudi minuciós de la realitat a partir d’una especulació fantàstica que es mou entre la utopia i la distopia». «Malgrat ser una nova incursió bernhardiana a través de reflexions despietades i implacables contra les misèries congènites de l’ésser humà, sobretot la niciesa i la corrupció, és també una obra francament divertida, irònica, dotada amb un lleuger i tanmateix efectiu toc de mala llet, i amb els característics jocs escènics i de paraules de l’autora, que constaten una subtil capacitat poètica que algun dia, de ben segur, es confirmarà del tot», explica Pons Alorda.
Finalment, aquesta setmana també podem saber quins són els llibres més venuts a Vila Llibres, a la Vila Joiosa (la Marina Baixa).