El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló mostra satisfacció per la retirada de la creu franquista

L’entitat considera «l’eliminació del monument un acte de justícia i de reparació envers les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme»

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló (GRMHC) valora positivament i mostra satisfacció pel compliment per part de l’Ajuntament de la capital de la Plana Alta de la llei de Memòria Democràtica i per la Convivència de 2017 del País Valencià i de la recentment aprovada llei de memòria estatal, que «ha suposat l’eliminació del monument als Caiguts del parc Ribalta i la retirada de la creu, un monument que representava  l’exaltació dels vencedors de la Guerra Civil, una ideologia d’una Espanya triomfant i excloent que no representa a tots els seus ciutadans».

L’entitat considera que «aquesta eliminació del monument del parc Ribalta significa un acte de justícia i de reparació envers les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, ja que durant quasi 80 anys ha significat un símbol de record i humiliació per a totes elles, les seues famílies i la ciutadania en general».

A més, assenyala que «una societat democràtica necessita que els símbols de la Dictadura siguen retirats de l’espai públic, perquè són exemple de la violència com a projecte de l’estat feixista i totalitari que el va construir i de la humiliació exercida sobre els vençuts».

En aquest sentit, remarca que «han sigut molts anys de treball, recerca i lluita per part del nostre col·lectiu, compartit especialment amb la Regidoria de Cultura de Castelló, i amb la col·laboració, compromís i lluita portada a terme per Amics del Ribalta, la Cosa Nostra i les BAF de Castelló, la CGT i els [email protected]». I agraeix la tasca duta a terme a tots aquests col·lectius.

«Des d’ahir, 4 de gener, Castelló és una ciutat més digna, neta i sustentada en valors democràtics», conclou el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica.