Diari La Veu del País Valencià
En quin moment s’ha d’explicar als nostres fills que el Pare Noel i els Reis no existeixen? I com fer-ho

Molts són els dubtes que assalten als pares sobre quin és el moment idoni per a informar els infants que els Reis d’Orient o el pare Noel en realitat no existeixen.

Alguns creuen que és millor no dir res i esperar que se n’assabenten en el col·legi o en un altre lloc a través de terceres persones. Uns altres, en canvi, volen ser ells qui ho facen directament i a la seua manera.

En realitat, no hi ha un mètode millor o pitjor per a fer-ho o un moment ideal per a donar una notícia com aquesta. Òbviament, tot dependrà de la maduresa de cada nen, del que llegeixen o escolten, així com d’altres factors, com les creences religioses o les circumstàncies personals de cada família.

És cert, que són els mateixos xiquets els qui, a mesura que creixen, comencen a qüestionar-se alguns fets concrets, com ara: com fan per a arribar a tothom la mateixa nit, com pugen els camells les escales o l’ascensor, com pot venir el pare Noel a casa si no tenim xemeneia, com és que els Reis viuen eternament, o el fet d’haver vist a aquests personatges en diferents llocs i que tinguen un aspecte físic molt diferent. Ells mateixos, per tant, quan comencen a fer-nos aquestes preguntes, ja ens estan avisant que el moment de la veritat comença a ser pròxim.

Malgrat no haver-hi una edat igual per a tots, com déiem, la majoria de nens descobreixen la veritat entre els 8 i els 11 anys, per la qual cosa, si arribats els 11, encara no ho saben, pot ser un moment adequat ja per a fer-ho.

Quant a la manera de dir-ho, és necessari que:

– Arribat el moment, fem servir un vocabulari fàcil i comprensible per a ells.

– Responguem tots els seus dubtes i inquietuds.

– Justifiquem l’«engany» de manera que el vegen com una tradició bonica que cal continuar conservant, i no es deceben o s’enfaden per haver-los mentit durant tots aquests anys.

– Mai fer-ho enmig de les celebracions nadalenques. És millor afrontar-ho passades les mateixes (per a deixar que les gaudisquen plenament) o bé, decantar-nos per uns mesos abans que arriben les festes.

Recordeu, a més, que conéixer la veritat, no significa deixar de celebrar aquest dia amb il·lusió, sinó simplement gaudir-ho de diferent manera, però sempre al costat dels éssers estimats.

Per ajudar-nos en aquest procés, existeixen models de cartes a internet molt maques per a fer-los entendre la situació, mantenir el secret i conservar la màgia de la celebració.

Comparteix

Icona de pantalla completa