Diari La Veu del País Valencià
Comencen els treballs per a la retirada de la creu del parc Ribalta de Castelló de la Plana

Els treballs per a la retirada de la creu franquista del parc Ribalta de Castelló de la Plana, que contemplen la recuperació del jardí a l’espai que ocupa, han començat aquest dimarts amb els preparatius previs. Està previst que el trasllat de la creu a la ubicació triada pel bisbat de la Diòcesi de Sogorb-Castelló, al qual ha sigut cedida, es duga a terme al llarg d’aquest dimecres.

El regidor d’Obres i Projectes Urbans, Jose Luis López, ha recalcat que amb aquesta actuació «es dona compliment a les lleis en matèria de memòria democràtica i es recuperarà un espai ara ocupat pel monument en aquesta part del jardí del parc Ribalta, integrant-lo així en el Bé d’Interés Cultural». López ha recordat que el projecte contempla recuperar aquest espai, adaptant-lo al disseny i configuració anterior sobre la base dels plans de l’any 1926.

La regidora de Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, ha destacat que «per fi comencen les obres que veritablement faran que es retire el monument d’exaltació al franquisme de la via pública, després de diversos procediments judicials, fins i tot alguna querella i tres licitacions, complint així la Llei de Memòria Democràtica i la Llei de Memòria Històrica valenciana».

El projecte global compta amb un termini d’execució de sis setmanes i un pressupost de 58.900 euros, més IVA. Els treballs consistiran en el moviment de terres que comprén l’eliminació del paviment existent i la base del mateix fins a arribar a terreny natural a fi de poder connectar el jardí nou amb el sòl del jardí. A continuació es procedirà a les intervencions en matèria d’obra de paleta i reg, amb la col·locació de la vorera, empedrats, paviments varis i bancs, i la implantació dels mecanismes necessaris per al reg.

En últim terme es faran els treballs de jardineria, mitjançant els quals s’actuarà sobre el terreny amb l’aportació o estructuració de sòls per a plantar diverses espècies. En aquest sentit, es plantaran arbres, arbusts amb el criteri de l’existència prèvia o històrica al parc.

Comparteix

Icona de pantalla completa