Diari La Veu del País Valencià
La torre de la Font Bona, a Banyeres de Mariola

La torre de la Font Bona, Banyeres de Mariola (l’Alcoià) és un edifici del segle XVI que tenia la funció de controlar les vies de comunicació. Quan es va construir estava aïllada i en l’actualitat es troba annexa a altres habitatges.

D’estil renaixentista, presenta planta quadrada, quatre altures i murs de maçoneria. Està rematada per una coberta de teula àrab a dues aigües.

Després d’un llarg període de restauració entre 1991 i 1997, es va convertir en seu del Museu Arqueològic Municipal, on s’exposen les troballes fetes des de la dècada del 1960 als nombrosos jaciments del municipi, com ara l’Ull de Canals, l’Assut de Benassait, la Serrella, la Font Bona o l’Assagador de Sant Jordi, entre altres, gràcies a la tasca del Grup Arqueològic Local.

La col·lecció del centre està distribuïda en quatre plantes. A la planta baixa, es mostra informació sobre la torre, l’excavació i la restauració, així com alguns dels materials que s’hi van trobar. La primera planta recull les troballes d’època prehistòrica, entre els quals destaca un crani trepanat de les Bagasses. A la segona, s’exposen els vestigis ibèrics, romans, islàmics i cristians, entre els quals cal assenyalar els objectes d’ús quotidià del jaciment andalusí de la Serrella. La tercera acull exposicions temporals i informació sobre els diversos jaciments del municipi, així com sobre la lladronera de la torre.

Comparteix

Icona de pantalla completa