Diari La Veu del País Valencià
El Planetari de Castelló de la Plana estrena projecció i presenta el mapa solar de la ciutat

El Planetari de Castelló de la Plana amplia la cartellera de projeccions fins després del dia de Reis, amb més sessions al matí i l’estrena de la nova pel·lícula Desvellant l’Univers invisible, que es podrà gaudir en valencià i castellà amb l’inici de l’any. A més, s’hi ha inaugurat una nova exposició, Solarigrafies, que naix de la col·laboració popular per a la creació d’un mapa solar de la ciutat i que va començar a construir-se ja fa dos anys en paral·lel als tallers on s’han ensenyat un conjunt de tècniques que permeten capturar el pas del Sol en forma de línies sobre l’horitzó, obtenint imatges impactants amb una llauna, paper fotosensible i temps.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha assenyalat que «el Planetari de Castelló es consolida com una aposta ferma per la divulgació científica, i com a espai per gaudir de la ciència i la cultura a totes les edats, amb activitats cada dia, que van des de les projeccions, que ara s’amplien, a les visites guiades que naixen de la voluntat de difusió de les activitats expositives, que omplin ara en aquest intermedi entre 2022 i 2023 els espais del centre amb joies de l’univers, geometries i matemàtiques, medi ambient i ara imatges de Castelló vistes amb una altra mirada».

Així, fins al 8 de gener, coincidint amb les vacances escolars, s’hi podran veure els films ja consolidats a la cartellera: Àvia Terra, Astronomia: 3000 anys d’observació del cel, De la Terra a l’Univers, Cel profund, La xiqueta que volia caminar a l’inrevés, Més enllà del Sol i Planetes extrasolars, i ara també Desvellant l’Univers invisible, en valencià els dissabtes. El centre del Grau, a més, ha ampliat l’horari de les sessions, i fins al 5 de gener hi ha passes a les 11.00 i 13.00 hores en castellà, a les 12.00 en valencià, i a les 14.00 hores en francés o anglés. Les entrades es poden adquirir, entre els 2 i els 4 euros, al web.

Solarigrafies

La nova exposició, Solarigrafies, mostrarà a la sala principal i fins al 23 de juny del 2023 mig centenar d’imatges de Castelló de la Plana fetes per 19 persones participants en el taller impartit el juny per l’expert Diego López Calvin i generades amb un compendi de tècniques que combinen fotografia i astronomia per crear imatges amb la línia de la trajectòria del Sol pel cel que mostra el pas de l’astre, il·luminant edificis i altres elements representatius de la ciutat i que, en conjunt, formen un mapa solar de la ciutat.

En les altres dues sales es poden veure les exposicions Joies de l’Univers, amb una vintena d’espectrofotografies del morellà Rafael Ruiz, expert en fotografia astronòmica i premiat en «Insight Investment Astronomy Photographer of the Year», el concurs de fotografia astronòmica més important i prestigiós del món, i Imaginary: una mirada matemàtica, una mostra pròpia del Planetari que presenta una sèrie d’impressions en 3D que representen figures matemàtiques, acostant-les al públic general a partir de la geometria, que estudia els objectes o figures, com el prisma, el cilindre o el con, i les seues relacions en l’espai i en la quotidianitat.

La Regidoria, a més, ha impulsat un nou servei de visites guiades gratuïtes a les exposicions, de dimarts a divendres a les 13.30 hores; dissabtes i diumenges, al matí a les 11.10, 12.10 i 13.10, i dissabtes de vesprada, a les 17.10, 18.10 i 19.10 hores.

Per tancar el període vacacional escolar, el centre del Grau reprén el diumenge 8 de gener els PlaneTallers, amb una sessió dedicada al Periheli, per a la qual s’obriran les inscripcions aquest dilluns 2 al web municipal dins l’apartat del Planetari. I, d’altra banda, tancarà el dia 9 les inscripcions al web municipal per a una nova edició del Curs d’Iniciació a l’Astronomia, que s’impartirà del 14 de gener al 18 de febrer, cada dissabte, en horari de 16.45 a 19.45 hores.

Comparteix

Icona de pantalla completa