Diari La Veu del País Valencià
El Tempir, a Miquel Soler: «El decret d’homologació és una barbaritat i no correspon a l’AVL la promoció social de la llengua»

El secretari d’Educació, Miquel Soler, ha assegurat que no comparteix les crítiques que s’han llançat sobre l’homologació de les certificacions de valencià amb els estudis de Batxillerat i rebutja que supose «devaluar-los». «Si la formació inicial del professorat que imparteix l’assignatura en els instituts és la mateixa que la dels docents de les Escoles Oficials d’Idiomes, és a dir Filologia, i normalment aquells tenen més hores de formació d’alumnat, no sé on està el problema».

Sobre les al·lusions al fet que l’ús social de la llengua està disminuint, reclama a «les entitats que tenen fonamentalment aquesta funció, com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que es dediquen a veure quines iniciatives adopten per a promoure’l perquè, per descomptat, des del sistema educatiu ja estem fent el que considerem que s’ha de fer».

Així s’ha expressat Soler en una entrevista a Europa Press, quan li han preguntat per les manifestacions de les Unitats per a l’Educació Multilingüe de les universitats d’Alacant, València i Jaume I de Castelló de la Plana, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i Escola Valenciana, que han demanat la retirada del projecte de decret del Consell que regula el reconeixement de la competència lingüística de valencià per a l’homologació dels estudis en el sistema educatiu, així com de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que ha mostrat «preocupació» i ha anunciat que elaborarà un informe.

Davant d’aquestes declaracions, l’associació cívica El Tempir d’Elx (el Baix Vinalopó) ha contestat a Soler a les xarxes socials dues coses: en primer lloc, que «el decret d’homologació és una barbaritat que no farà bé a la llengua», ja que «el problema no és la competència dels professors de valencià sinó que el PEPLI no garanteix que els alumnes siguen competents en valencià en acabar ESO ni Batxillerat», i, en segon lloc, que «a l’AVL, no li correspon la promoció social de la llengua», atés que «és deure de la Direcció General de Política Lingüística i, en tot cas, de la seua Conselleria». «I, si l’AVL en fa, és per absència del PP durant més de 20 anys o per ineficiència d’altres. No s’ha de delegar responsabilitats lingüístiques en ningú», ha asseverat.

La normativa que prepara la Conselleria d’Educació preveu que l’alumnat que finalitze l’ESO compte amb un nivell B1 de valencià i que les persones que acaben el batxillerat tindran acreditat un nivell B2 de valencià. En el cas de Batxillerat, els estudiants que superen la matèria de valencià amb almenys un 7 de puntuació en cada curs tindran homologat el nivell C1. Soler ha recalcat que en aquest moment el decret en període d’informació pública i, «lògicament», s’escoltarà «tots els col·lectius».

«Em sorprén -ha insistit- que professorat de qualsevol nivell qüestione la tasca d’altres professionals amb la mateixa formació». «Agraïm qualsevol tipus d’aportació, però confiem totalment en el professorat de Secundària», ha dit.

Comparteix

Icona de pantalla completa